OSTALI SPORTOVI

Šuman: Preko telefona se ne možemo uigrati

Avaz Sport

3.4.2018

Za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nije više samo uspjeh kad pobijedi nekog respektabilnog rivala nego je podvig kad se naši igrači i stručni štab uopće uspiju okupiti.

Naravno, motivacija i želja “Zmajeva” nije upitna, ali sve ostalo - jeste. Još peče način na koji smo, zbog administrativnog propusta, izbačeni iz baraža za Svjetsko prvenstvo 2019.

Dodatni udarac 

Bio je to samo dodatni udarac na našu reprezentaciju i Savez, koji ionako stoji na staklenim nogama zbog hronične besparice.

- Nije lako zaboraviti sve ono što se desilo u kvalifikacijama za SP i prihvatiti način na koji smo ispali, ali sportisti smo, moramo ići dalje, gledati nove izazove...

Predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo mogle bi biti prekretnica. Uvjeren sam da u novom sistemu takmičenja i povećanju broja učesnika završnice sa 16 na 24 možemo izboriti Euro, što bi pokrenulo neke stvari i donijelo napredak našem rukometu - ističe selektor Bilal Šuman.

Popularnog Bilija ne napuštaju ni energija ni optimizam, posebno kad vidi s koliko motiva reprezentativnim obavezama pristupaju i igrači koji su se jučer okupili na Ilidži uoči dva kontrolna meča s Crnom Gorom u gostima (6. i 7. april).

- Ovi momci su zaslužili, ako ništa drugo, neke minimalne uvjete, da imaju gdje trenirati i biti zajedno. Preko telefona se sigurno ne možemo uigravati. Nama su svaki trening i utakmica zlata vrijedni - ističe Šuman.

Sa prvobitnog spiska od 21 imena, nekoliko igrača se, zbog opravdanih razloga, nije odazvalo pripremama. Ivan Karačić i golman Edin Tatar odsutni su zbog povreda, dok Tomislava Nuića i Faruka Vražalića očekuje završnica Kupa Turske.

Pozvan i Vrgoč

Stoga je Šuman naknadno pozvao lijevo krilo Zrinjskog Vedrana Delića i pivota Dragana Vrgoča, koji nastupa u Holandiji (ekipa Hari-ap).

- Delić posljednjih godina pokazuje visok nivo u domaćim takmičenjima. Što se tiče Vrgoča, riječ je o pivotu visokom 203 centimetra i teškom 130 kilograma, o kojem sam sakupio dosta informacija te ga odlučio pozvati - rekao je Šuman.

Kako su nastali milionski dugovi?

Rukometni savez BiH nedavno je izvršio preregistraciju, ali nije dobio novi porezni broj. To znači da je RSBiH i dalje opterećen dugovanjima od približno tri miliona maraka, zbog čega je blokiran račun, odnosno onemogućeno je finansijsko poslovanje, što prijeti i reprezentaciji.

- Nije mi jasno da se utvrde tolika dugovanja, a da se ništa ne pomjeri i ne utvrdi zašto je to tako. Mnogo je kontradiktornosti tome. Nadam se, ipak, da će Savez postići neki dogovor sa Poreznom upravom, pogotovo zato što niko ne bježi od tih naslijeđenih dugovanja. No, bez računa, mi ne možemo funkcionirati - kaže Šuman te objašnjava da se reprezentativne akcije finansiraju preko kantonalnih saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.