OSTALI SPORTOVI

Lizde: Muškarci se plaše kad vide moje treninge

Već nakon tri sedmice treniranja postala sam prvakinja države u dizanju tegova, kaže Lizde

Avaz Sport

18.4.2018


Sa stotinama kilograma igra se kao igračkama. Umjesto štikli i noćnih izlazaka, Konjičanka Almira Lizde izabrala je teretanu i miris željeza. Svjetska je prvakinja u dizanju tegova, u disciplini “deadlift” (mrtvo dizanje), po GPC federaciji.

 Impresivne težine

Najjača je Bosanka, a kako kaže, muškarci u Konjicu stide se na društvene mreže stavljati klipove iz teretana, jer kad vide snimke njenih treninga, ostanu bez teksta. Iz benča podiže 110, čučanj radi sa 205 kilograma... Malo je muškaraca u našoj zemlji koji se mogu pohvaliti takvim uspjehom.

- Šta da vam kažem, zaljubljena sam u ovaj sport. Sve je počelo sasvim slučajno. Došla sam u klub dizača tegova i jednostavno počela. Već nakon tri sedmice treniranja postala sam prvakinja države – kazala je Lizde.

Almira vrijedno trenira i priprema se za Svjetsko prvenstvo, koje će se u septembru ove godine održati u Mađarskoj.

- Kod mene nikad nema odmora, čitav život sam u treningu. Prvo imam jedno jako takmičenje 28. aprila u Sloveniji, a onda i to Svjetsko prvenstvo, u kojem želim ostvariti zapažen rezultat i dostojno predstaviti svoju zemlju – kaže Lizde.

Svi je cijene

U Konjicu je Almira izuzetno cijenjena kako među ženskim, tako i među muškim kolegama.

- Ovaj sport je popularan u Konjicu. Zanimljivo je da muškarci iz teretana u mom gradu ne stavljaju klipove s treninga, valjda se stide kad vide moje snimke – rekla je Lizde.


Radi u fabrici municije

Od dizanja tegova u našoj zemlji se ne može živjeti, Almira je stoga primorana uporedo s treninzima i da radi.

- Zaposlena sam u Privrednom društvu “Igman”, u fabrici za proizvodnju municije. Nekako uspijevam sve stići, i posao i treninge. Moram raditi, jer sva takmičenja finansiram sama s trenerom – rekla je Lizde.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.