ŠAH

Karlsen pokazao zašto je prvak svijeta

M. BORIĆ

3.5.2018

U Šamkiru (Azerbejdžan) završen je 5. memorijal Vugara Gašimova. Bio je to turnir 21. kategorije FIDE i srednjeg rejtinga 2.768 poena, a učestvovali su Magnus Karlsen (Carlsen, Norveška, 2.843), Šahrijar Mamedjarov (Azerbejdžan, 2.814), Sergej Karjakin (Rusija, 2.778), Ding Liren (Kina, 2.777), Aniš Giri (Holandija, 2.777), Veselin Topalov (Bugarska, 2.749), Teimour Radžabov (Azerbejdžan, 2.748), Radoslav Vojtažek (Poljska, 2.744), David Navara (Češka, 2.745) i Rauf Mamedov (Azerbejdžan, 2.704).

Odigrano je devet kola po Bergerovom sistemu uz klasični tempo igre. Prema očekivanju, turnir je osvojio prvak svijeta Karlsen, koji je ovaj turnir igrao vrlo sigurno. Tri pobjede (Giri, Vojtažek i Mamedov) i šest remija, bez ijedne slabije pozicije, dovele su Norvežanina do nove, četvrte pobjede na ovom turniru.

Svaki put kada je igrao ovaj turnir, Karlsen je pobjeđivao. Odlično je igrao i Din Liren. Poslovično neprobojni Kinez u Šamkiru je sedam partija remizirao i dvije dobio (Mamedov, Navara) pa je drugo mjesto osvojio sasvim zasluženo.

Interesantan je podatak da Ding od avgusta prošle godine nije izgubio nijednu partiju, a sve vrijeme igra protiv elitnih igrača. Pobjedom u posljednjem kolu protiv Topalova, Karjakin se probio na visoko treće mjesto i dokazao svoju visoku klasu.

Od ostalih, treba spomenuti Topalova. Bugarski šahista u prvom dijelu turnira igrao je odlično i s dvije pobjede u četvrtom i petom kolu (Mamedjarov, Navara) nagovijestio borbu za sami vrh.

A onda, u posljednja četiri kola doživio je tri poraza i jedan remi, te pad na pretposljednje mjesto. Očito, bivši prvak svijeta ne može više držati nivo igre kao prije desetak godina, kada mu se ovakvi padovi u igri nisu mogli desiti.

Treba istaći i vrijedne organizatore i šahovsku federaciju Azerbejdžana, koji ovim turnirom podsjećaju šahovski svijet na velemajstora Vugara Gašimova (1986.-2014.), ponajboljeg šahistu ove zemlje, koji je 2009. bio 6. rejting igrač svijeta i jedan od potencijalno najopasnijih suparnika Karlsena.

Konačni poredak: Karlsen 6, Ding 5,5, Karjakin 5, Radžabov, Mamedjarov, Vojtažek i Giri po 4,5, Mamedov i Topalov po 4, Navara 2,5


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.