OSTALI SPORTOVI

Bračni par Smailagić dijeli pravdu u Švedskoj

E. C.

5.5.2018

Švedska je svjetska velesila u rukometu i izgraditi uspješnu sportsku karijeru u ovoj skandinavskoj državi nije lagan zadatak.

No, bračni par iz Jajca Sandro Smailagić i Aldijana Sušić-Smailagić uspio je u tome i već niz godina spadaju među istaknute sudije u švedskom rukometu.

Analiziraju ekipe 

U svijetu rukometa je i Sandrov brat Andrej. Braća Smailagić u paru dijele pravdu na terenima kako u Švedskoj, tako i širom Evrope.

- Kad nas izaberu za neko prvenstvo, počnemo se pripremati tri mjeseca ranije. Uglavnom radimo na fizičkoj pripremi, pratimo pravila te analiziramo ekipe kojima ćemo suditi - govori Sandro Smailagić, rukometni sudija s EHF značkom.

Smailagići su prošle godine sudili na Svjetskom prvenstvu za žene u Slovačkoj, Evropa openu u Švedskoj, kao i kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2018.

- Najveći uspjeh do sada je definitivno to što smo izabrani da sudimo na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Makedoniji. Nakon toga nas očekuju, nadam se, i prvenstva u seniorskim kategorijama - ističe Sandro.

Mnogo odricanja 

Njegova supruga Aldijana sutkinja je u dvije švedske regije.

- Nakon godinu i po uspješnog suđenja, dobila sam prošle godine unapređenje kao distrikt sudija za dvije velike regije u Švedskoj, što obuhvata treću švedsku ligu. Moja karijera je u usponu. Puna sam optimizma i elana - ističe Aldijana.

I Sandro i Aldijana ističu da je za uspjeh u svijetu sporta potrebno mnogo odricanja, ali i podrška porodice.

- Vrijeme potrošeno za suđenje teško je nadoknaditi. Najviše vremena se potroši na putovanje, a sezona u Švedskoj traje od avgusta do maja. Morate imati razumijevanje poslodavca, ali i porodicu koja vas podržava i vjeruje vam - rekao je Smailagić.

Prati ’Zmajeve’

Sandro pomno prati rukometna zbivanja u BiH, a posebno nastupe naših “Zmajeva”.

- Obavezno pratim svaku utakmicu naše reprezentacije. Isto tako pratim sva rukometna dešavanja u BiH i u mom rodnom gradu Jajcu - kaže Smailagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.