OSTALI SPORTOVI

Kajtaz: Ne volim previše pričati, moje je da treniram

F. I.

7.5.2018

Na plivačkom mitingu “Zlatni Orlando 2018” u Dubrovniku Amina Kajtaz je u disciplini 100 metara delfin isplivala državni rekord Bosne i Hercegovine.

Dosadašnjih minutu i 71 stotinku iz oktobra 2016. godine Amina je popravila, spustila na 1:00,08 u velikom bazenu. Time je ispunila B normu za učešće na Svjetskom prvenstvu, a što je opet jedan od preduvjeta za odlazak na Olimpijske igre.

Gust kalendar

Nastup u Dubrovniku je bio samo jedan u nizu. Kalendar je poprilično gust, prethodno je Amina plivala u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Kranju... 

Od septembra prošle godine naša najbolja plivačica je članica Hrvatskog akademskog plivačkog kluba Mladost iz Zagreba.

- Ni ja ni moj trener nismo očekivali ovaj rezultat s obzirom na to da je ovo dio sezone kada smo u punom treningu. Strašno puno plivam. Uostalom, ovo je bio samo jedan od mitinga u nizu. Ubrzo idem u Bratislavu, gdje slijedi novo takmičenje.

Ovo definitivno nije period kada se jure neki rezultati, postavljaju neki visoki ciljevi. Naravno da sam zadovoljna, ali moja je želja da se u ovoj disciplini, 100 delfin, spustim ispod jedne minute. Ovo u Dubrovniku je bilo veoma blizu - kaže Amina, koju smo “uhvatili” nakon još jednog završenog jutarnjeg treninga u Zagrebu.

Počela je plivati u Mostaru. Jedno vrijeme je bila članica dubrovačkog Juga, gdje je radila s nekadašnjim poznatim plivačem Borutom Petričem, s kojim je nastavila sarađivati i u Mostaru.

Velika takmičenja

Iako je mlada, iza Amine (22) je puno velikih takmičenja, od Olimpijskih igara u Riju 2016. godine preko svjetskih i evropskih prvenstava u malim (25 metara) i velikim bazenima (50 metara).

Prošle godine na programu je bilo Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i Evropsko u kratkim bazenima u Danskoj. Na čemu je fokus ove godine?

- Očekuju me dva velika događaja, Evropsko prvenstvo u 50-metarskim bazenima u Glazgovu i Mediteranske igre u Španiji. Vidjet ćemo, nešto veći fokus će ipak biti na EP-u.

O tome šta je cilj ne volim previše pričati. Moje je da radim, da treniram i da probam plivati iz nastupa u nastup sve bolje. Moje želje su da na ovim velikim takmičenjima popravim svoje lične rezultate na 50 i 100 metara delfin - izjavila je Amina.

Odlični uvjeti

Kćerka bivšeg bh. nogometnog asa Seada Kajtaza sada je u Zagrebu, gdje, kaže, ima odlične uvjete za rad.

- Uvjeti su odlični, trener Lovrenco Franičević u klubu također. Mnogo se radi, imam veoma malo slobodnog vremena. Teretana, pa bazen i tako u uobičajenom ritmu. Mjesečno isplivam mnogo kilometara - kaže Amina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.