OSTALI SPORTOVI

Žao mi je što selektor Šuman plaća put bh. timu

Er. B.

7.5.2018

Rukometaši makedonskog Vardara su prošle sezone osvojili sve što se osvojiti može: državno prvenstvo, Kup, Superkup, regionalnu SEHA ligu i evropsku Ligu prvaka kao šlag na tortu.

Jednako tako su nastavili i ove sezone, pa je i Mostarac Igor Karačić (29), koji je član kluba iz Skoplja još od 2012., na putu da ponovi ogroman uspjeh.

- Osvojili smo SEHA ligu bez ijedne izgubljene utakmice. Favoriti smo i za osvajanje makedonskog prvenstva i Kupa, a u Ligi prvaka smo već napravili veliki rezultat. 

Sistem rada 

Niko do sada nije osvojio naslov evropskog prvaka pa se odmah sljedeće sezone opet plasirao na završni turnir, gdje ćemo u njemačkom Kilu u polufinalu igrati protiv francuskog Monpeljea 26. maja. Drugi par čine još dva francuska kluba, PSG i Nant. To smo uradili prvi. A prethodno smo tri sezone bili na jedan gol od završnog turnira. Mislim da smo sad zasluženo prvi na svim poljima - priča Karačić.

Uspjeh na najvišem nivou je stigao prije nego što su mnogi očekivali.

- Pokazalo se da je sistem rada koji smo primijenili kroz posljednjih četiri–pet godina ipak vrlo uspješan. Naprimjer, mađarski Vesprem isto pokušava duže vrijeme doći do naslova evropskog prvaka pa im ne uspijeva. Očito imamo kvalitet, sistem, kadar, a i samopouzdanje – ističe reprezentativac Hrvatske.

Lijepa igra

Prateći reprezentaciju BiH, osim igara, uvijek u centar pažnje dolaze i uvjeti u kojima se ekipa takmiči.

- Žao mi je kad vidim da selektor Bilal Šuman ili neki ljudi oko reprezentacije moraju plaćati put kako bi dečki igrali. Nadam se da će se to popraviti jer sama ekipa ima puno kvalitete i talenta, a igra i lijep rukomet – kaže Karačić.

Ivanove povrede 

Igorov brat Ivan (32) je izostao iz aprilske akcije reprezentacije BiH, odnosno prijateljskih utakmica s Crnom Gorom.

- Ivan je prvo imao problem sa štitnjačom, pa aduktorom i sad je slomio prst na lijevoj ruci. Srećom, to barem nije šuterska ruka. Nadam se da je za ovu godinu ispucao sve malere – naglašava Igor Karačić.

Goran treba shvatiti profesionalizam na pravi način

Najmlađi od braće Karačić Goran (21) svoju karijeru gradi kao nogometni golman u Drugoj njemačkoj Bundesligi, gdje je član Sandhausena, u koji je posuđen iz turskog Adanaspora.

- Goran je veliki talent, ali pred njim je period kad treba mentalno prijeći iz juniorskog u seniorsko poimanje nogometa. On je, možda, najveći problem sam za sebe. Već se dosta dokazao i u Zrinjskom, turskoj ligi, gdje je nekoliko puta bio igrač kola, dok u Njemačkoj još nije dobio pravu priliku. Treba samo shvatiti profesionalizam na pravi način, ali vidim da daje sve od sebe iako za sada ne dobiva pravu priliku. Bitno je da samo nastavi tako raditi i onda mora uspjeti – podvlači Igor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.