ŠAH

Emre Kan osvojio Sarajevo!

M. BORIĆ

14.5.2018

U Sarajevu je odigran 48. međunarodni turnir “Bosna 2018”, na kojem je učestvovalo 135 igrača iz 18 zemalja svijeta, a među učesnicima je bilo 15 velemajstora, 14 međunarodnih i 11 majstora FIDE. 

Odigrano je devet kola po švicarskom sistemu uz tempo igre od 90 minuta po igraču za prvih 40 poteza, potom 30 minuta do kraja partije, uz bonus od 30 sekundi za svaki odigrani potez.

Turnir je bio vrlo borben, jer je, od ukupno 564 odigrane partije, 436 završeno pobjedom jednog od suparnika. Borba za prvo mjesto bila je vrlo neizvjesna, a skoro cijeli turnir vodio je Zdenko Kožul, koji sada živi u Zagrebu. Ključna partija za sami vrh, kako se pokazalo, bila je ona iz pretposljednjeg, 8. kola, između dotadašnjeg lidera Kožula i prvog nosioca turnira Mustafe Jilmaza (Yilmaz, Turska), u kojoj je turski velemajstor uspio pobijediti pa su na čelo tabele sa po 6,5 poena izbili Jilmaz, ruski velemajtor Aleksandr Predke te Jilmazov sunarodnjak Emre Kan.

Pitanje pobjednika riješilo se u posljednjem kolu. Kan je savladao hrvatskog velemajstora Antu Brkića, Predke i Jilmaz su remizirali pa je tako Kan jedini sakupio 7,5 poena i osvojio turnir.

Od bh. igrača, najbolje se plasirao 22-godišnji Denis Kadrić iz Vogošće. On je bio u grupi igrača sa 6,5 osvojenih poena, na diobi od 5. do 11. mjesta. Prema dodatnim kriterijima, osvojio je 8. poziciju, što je sasvim dobar rezultat.

Naši veterani, proslavljeni olimpijci Bojan Kurajica i Emir Dizdarević su sa po 6 poena na 14. i 15. mjestu, a bh. nada, 18-godišnji Sarajlija Rijad Burović sa 5,5 poena zauzeo je 25. mjesto.

Nagradni fond turnira iznosio je 30.000 KM, a podijeljeno je 10 redovnih, 15 specijalnih i pet nagrada za šahistkinje. Pobjednik turnira dobio je 6.000 KM.

Organizator turnira bio je ŠK Bosna, četverostruki prvak Evrope, koji je još jednom pokazao zašto je vodeći bh. šahovski kolektiv.

Besprijekorna organizacija, odlični uvjeti u hotelu “Saraj”, online prijenos partija svih devet kola te dostupnost svih informacija na zvaničnoj stranici turnira, dokaz su da je ovo ne samo najjači nego i najbolje organizirani turnir u našoj zemlji, pa i u regionu.

Konačni poredak: Kan 7,5, Predke, Kožul i Jilmaz po 7, Đukić, Ivić, Cvitan, Kadrić, Fier, Sadikov i Radovanović po 6,5...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.