RUKOMET

Veselin Vujović za "Avaz": Ne dam pardona ni sinu pa zašto bih EHF-u

A. Dr.

18.5.2018

U Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF), kad se počne prazniti kasa, obavijeste legendarnog Veselina Vujovića da je novčano kažnjen.

Ovog puta, Arbitražni sud EHF-a “namirio” je 5.000 eura zbog “verbalnog delikta” jednog od najboljih rukometaša svijeta svih vremena, a danas trenera Kopera i selektora reprezentacije Slovenije.

Nema iluzija

Principijelnog i ponosnog Cetinjanina nova sankcija nije iznenadila.

- Ovo nije rat mene i EHF-a, ovo je jednostrana agresija na Veselina Vujovića.

Znate onu, kadija te tuži, kadija ti sudi. Nemam ja iluzija, znam da je ovo borba s vjetrenjačama, ali to me neće spriječiti da prestanem ukazivati na propuste.

Ne dam pardona ni bratu ni sinu, zašto bih njima? Bilo bi pametno ponekad se ugristi za jezik – kazao je Vujović u razgovoru za “Dnevni avaz” dok je putovao automobilom iz Portoroža prema Kopru.

U obrazloženju odluke o kazni navedeno je da njegove izjave štete rukometu uopće.

- To je smiješno. U rukometu se dašavaju ogromni skandali, poput nedavnog kad je njemački Rajn Neker Leven u Ligi prvaka iz protesta igrao s juniorima. I nikome ništa – istaknuo je Vujović.

I bosanskohercegovački rukomet je u slučaju “Nuić” osjetio (ne)milost EHF-a.

- Prema svim pravilima, Bosna i Hercegovina je trebala igrati u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a ne Švicarci. Jeste da biste imali male šanse protiv Norvežana, ali ste nepravedno uskraćeni za spektakl.

Znam da je bh. tim napravio grešku, ali to je bila tek minimalna nemarnost, koja nije trebala biti tako surovo sankcionirana, pogotovo zato što ste oba puta bili bolji od Švicaraca – Vujovićeve su riječi.

Opis posla

Za razliku od našeg sagovornika, selektor “Zmajeva” Bilal Šuman mora se brinuti o logistici, pronaći novac za put, gdje smjestiti ekipu...

- Šumana izuzetno cijenim i žao mi je što mora raditi stvari koje nisu u opisu posla selektora jedne državne selekcije. Imam sreću da Slovenci učine sve kako bih se koncentrisao samo na teren – kazao je Vujović.

Zašto ne videotehnologija

Vujović smatra da bi, po uzoru na druge sportove, i u rukomet trebala biti uvedena videotehnologija.

- Rukomet mnogo zaostaje za fudbalom, košarkom, odbojkom...

I dan-danas važe pravila koja su mogu tumačiti kako kome odgovora. Zašto se ne bi uvela videotehnologija u naš sport? Tako bi se izbjegla većina spornih situacija, a njih u jednom meču bude i previše – rekao je Vujović.

Pozovite me u BiH i dolazim

Vujović danas radi u Sloveniji, ranije je bio u Zagrebu, Skoplju, vodio je selekcije Makedonije, Jugoslavije... samo još nije u BiH.

- Pa, niste me nikad zvali. Ne mogu ja doći u Sarajevo i kazati, hoću posao. Malo se šalim. Volim Bosnu, ali i Hercegovinu. Taj vaš humor, neposrednost ljudi nešto su što se ne može naći na nekom drugom mjestu – naglasio je Vujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.