OSTALI SPORTOVI

Oduševili mnogobrojne fanove u Holandiji: Vozači Formule 1 u utrci s kamp-kućicama

Avaz.ba

21.5.2018

Vozači Aston Martin Red Bull Racinga, Maks Verštapen (Max Verstappen) i Danijel Rikijardo (Daniel Ricciardo), oduševili su mnogobrojne fanove u Holandiji na utrci "Jumbo Racedagen".

Osim revijalne vožnje u F1 bolidima, njih dvojica su imala i urnebesan međusobni duel – u Aston Martinima koji su vukli kamp-kućice.

Maks Verštapen je posjetio rodnu Holandiju kako bi gostovao na "Jumbo Racedagenu" – zabavnoj utrci u kojoj takmičari voze s kamp-kućicama zakačenim za njihove automobile, što uveliko otežava manevriranje, ali i garantira mnogo smijeha za gledaoce.

Holanđanin se jučer na stazi Circuit Zandvoort pojavio s timskim kolegom Danijelom Rikijardom i bivšim vozačem Red Bull Racinga, Davidom Coulthardom. Njih trojica su u F1 bolidima RB7 i RB8 odvezli nekoliko revijalnih krugova po stazi, te priredili klasični F1 šou za publiku – uz paljenje guma, ‘osmice’, okrete ‘pod ručnom’ i turiranje moćnih motora.

Verštapen i Rikijardo su, također, našli vremena da repriziraju svoju utrku s kamp-kućicama, koju su imali prošle godine u Spielbergu.

U Aston Martin Vanquish kabrioletima oni su jurili stazom vukući prazne kamp-kućice u bojama Red Bull Racinga. Nakon urnebesne vožnje, tokom koje su kamp-kućice ‘letjele’ svuda po stazi, naročito u krivinama, Danijel je potpuno demolirao svoj ‘mobilni dom’, a ni Maksov nije bio u sjajnom stanju.

- Bilo je mnogo ljudi, što je bilo lijepo vidjeti. Danijelova kamp-kućica viša nije kamp-kućica, potpuno je uništena! Moja još ide, ali na jednom točku- izjavio je raspoloženi Verštappen.

Utrka "Jumbo Racedagen" je jedina prilika za Verštapena da vozi F1 bolid u svojoj rodnoj zemlji. Staza Circuit Zandvoort nije ugostila Veliku nagradu Formule 1 još od 1985. godine, kada je pobjedu odnio legendarni Niki Lauda. Verštapen je 2017. godine, gostujući na istoj utrci, postavio nezvanični rekord staze (1:19:511).

Naredna stanica za Verštapena i Rikijarda je Monaco, gdje se ovog vikenda vozi F1 utrka na legendarnoj uličnoj stazi.

- Imamo dobre izglede za pobjedu tamo. Imamo dobar auto, a u Monacu nema mnogo ravnih dionica, tako da ćemo biti konkurentni- optimističan je Verštapen.

- Volim Monaco, to je zabavna utrka. Naše vozilo je uvijek prilično dobro na toj stazi. Očekujem dobre stvari i mnogo zabave tokom cijelog vikenda- dodaje Rikijardo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.