RUKOMET

Herceg: S BiH ću napraviti lijepu priču

Er. BIJEDIĆ

21.5.2018

Jedini novi rukometaš na A-spisku rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je Ljubušak Mirko Herceg, rođen 1992. godine, koji igra za ekipu novog prvoligaša iz Francuske Masija (predgrađe Pariza). 

Herceg je lijevi bek koji je ponikao u Izviđaču. Nastupao je za Zrinjski i Nexe iz Našica (Hrvatska), a u posljednjoj sezoni je u Francuskoj. Prošao je sve mlađe dobne kategorije reprezentacije Hrvatske, s kojom je, između ostalog, osvojio prvo mjesto na kadetskom Evropskom prvenstvu, drugo na Mediteranskim igrama mladih te osmo na Svjetskom prvenstvu.

Posljednji nastup za Hrvatsku imao je 2013. godine i s te strane nema prepreka po pitanju igranja za BiH.

- Bili smo, kao generacija, dosta uspješni, osvojili smo dosta medalja, ali je velika razlika između mlađih selekcija i seniorske. Poslije toga nikad nisam dobio poziv ili naznaku da bih mogao igrati za seniorski tim. To je bila lijepa priča, ali je seniorska reprezentacija nešto drugo. Uslijedio je poziv selektora Bilala Šumana i odlučili smo probati. Nadam se da ću s BiH napraviti novu lijepu sportsku priču - kaže Herceg.

Poslije tri godine u Nexeu, ovaj rukometaš dobio je ponudu Masija i oprobao se u jednoj od najboljih evropskih rukometnih liga.

- U Nexeu sam imao različite epizode, bilo je tu svega. Možda sam trebao i ranije otići, ali šta je, tu je. Francuska liga je dosta jaka, vjerovatno odmah iza Bundeslige. Klub se sve vrijeme borio za opstanak. Što se mene tiče, zadovoljan sam, jer sam imao punu minutažu u odbrani i napadu i dosta dobro je funkcioniralo. Iskustvo igranja francuske lige je pozitivno. Fizički je dosta naporno, ali mislim da će mi donijeti dobre stvari za budućnost - smatra Herceg, koji će se na kraju sezone oprostiti od ovosezonskih saigrača:

- Masi ispada iz lige i neću ostati tamo. Idem u Mađarsku, ali još ne mogu objaviti koji je klub u pitanju, osim da je iz sredine tabele - rekao je Herceg.

Imamo dobre šanse za EP

Bosanskohercegovački tim Hercegu neće biti nepoznanica.

- Većinu igrača poznajem. U oktobru su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, nadam se da ću se naći i na tom spisku. Očekuje nas borba za EP. Mislim da su nam veoma dobre šanse da se plasiramo i samo je na nama hoćemo li to iskoristiti ili ne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.