OSTALI SPORTOVI

Veliki povratak na evropsku scenu

Avaz Sport

7.6.2018

Pobjedom ženske juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u Tuzli je završen petodnevni rukometni turnir “Women's Trophy 2018”.

Tuzlanski rukometni radnici pokazali su još jednom da mogu organizirati najzahtjevnija takmičenja međunarodnog ranga.

Godine nebrige

Sam turnir u dvorani Mejdan veliki je stimulans našem ženskom rukometu, koji je, nakon desetak godina nebrige, kročio na velika vrata na evropsku scenu.

Naše juniorke postigle su pobjede u svih pet susreta. U grupi su “Zmajice” savladale Azerbejdžan, Veliku Britaniju i Luksemburg. U polufinalu je pala Estonija te u finalu i Belgija.

Potrebna podrška

Ovom pobjedom igračice selektorice Kornelije Rajković-Leko plasirale su se na Interkontinentalni kup, a time i zadržale šanse da izbore učešće na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2019. godine. I ovaj uspjeh pokazatelj je da bosanskohercegovački sport nikad nije oskudijevao talentima, ali da mu je potrebna adekvatna podrška.

Ženskog reprezentativnog rukometa na međunarodnoj sceni nije bilo približno deceniju pa se treba nadati da je trijumf u Tuzli najava boljih dana.

Idealni tim

Dvije bh. reprezentativke izabrane su u idealni tim turnira u Tuzli.

To su Adelisa Dautović kao najbolji plejmejker i Isidora Kršić kao najbolji odbrambeni igrač.

Najbolja igračica turnira je Estel Gijsens (Estelle Ghijsens, Belgija) i najbolji strijelac Kamila Bajramova (Bayramova, Azerbejdžan) sa 45 golova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.