OSTALI SPORTOVI

Sve mi se sručilo na glavu u prošloj sezoni

Er. B.

11.6.2018

Najstariji od mostarske sportske braće Karačić, Ivan (33), ove godine je zaista prošao puno zdravstvenih poteškoća i još je u procesu rehabilitacije za koju se nada da će ga odvesti spremnog u novu rukometnu sezonu.

Iako se zimus javio na pripreme reprezentacije Bosne i Hercegovine pred ključne utakmice kvalifikacija sa Švicarskom, morao se vratiti u Izrael.

Nema odmora

- Morao sam na pola priprema reprezentacije otići u Izrael i hitno operirati štitnjaču. Ove sezone mi se sve sastavilo. Poslije toga sam se oporavio, ali su me zadesili problemi s aduktorom. Imao sam upalu, a onda i rupturu. Poslije tri mjeseca sam se ipak vratio i na prvoj utakmici kluba slomio srednji prst na lijevoj ruci - ispričao je Karačić. 

Slično je bilo i na utakmici reprezentacije protiv Bjelorusije 2014. godine kada je na lijevoj ruci slomio mali prst i kažiprst, a zbog čega se oporavio tek pred Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. Jedina prednost je što se ne radi o njegovoj šuterskoj ruci.

- Poslije svega se još oporavljam, ovoga ljeta neće biti pravog odmora za mene. Moram prolaziti rehabilitaciju, jer ni prepone nisam potpuno zaliječio. Za deset dana vadim žice iz prsta i onda moram ozbiljno raditi kako bih spreman dočekao sljedeću sezonu – istakao je Karačić.

Kao član Makabi Rišon LeZiona, Karačić je prošle sezone osvojio izraelsko prvenstvo i bio MVP lige (sa 163 gola u 27 utakmica). Bez njega se ove sezone puno toga poremetilo.

- Imali smo turbulentnu klupsku sezonu poslije mojih povreda. Izgubili smo u finalu Kupa, a onda u polufinalu prvenstva imali veliki peh. Dobili smo prvu utakmicu sa šest razlike, a onda u drugoj imali prednost šest razlike četiri minute do kraja, pa ipak izgubili. Tako nešto se nikad nije desilo u jednom profesionalnom rukometnom meču. Potom smo u trećoj utakmici izgubili jedan razlike nakon što smo promašili kontru u posljednjem napadu i tako ostali bez finala. A bili smo favoriti.

Velike ambicije 

I sljedeće sezone će njegov klub imati velike ambicije. A srednji bek iz Mostara s Makabijem ima ugovor na još dvije sezone.

- Ambiciju pokazuje i činjenica da je klub doveo Rastka Stojkovića, pivota iz Srbije, a još će se pojačavati. Igrat ćemo Evropu - zaključio je Karačić.

Preboljeli smo Švicarsku

U taboru bh. reprezentacije se nadaju da će na Karačića moći računati u oktobru, kada su na rasporedu kvalifikacije za EP 2020. godine.

- Stalno sam u kontaktu sa selektorom Bilalom Šumanom i on je svjestan moje situacije. Poslije administrativne greške protiv Švicarske svi smo preboljeli taj peh i spremni smo napasti plasman na Evropsko prvenstvo.

Mislim da imamo velike šanse da budemo tamo. Ako nas zdravlje posluži, ne bi trebalo biti drugih prepreka. Ne bismo smjeli ispustiti tu šansu, a to bi nama iskusnijima mogla biti i kruna karijere – kazao je Karačić.

59

utakmica odigrao je Karačić za BiH


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.