OSTALI SPORTOVI

Promijenio sam taktiku, sada trčim u prvom redu

D. J.

11.6.2018

Naš najbolji atletičar na 800 metara Amel Tuka prošle sedmice je učestvovao na Međunarodnom mitingu u Zenici, gdje je odbranio titulu najbržeg. Nakon mitinga je ostao nekoliko dana i trenirao na obnovljenoj atletskoj stazi stadiona na Kamberovića polju.

Zenički miting 

- Moj trener i ja smo odlučili otvoriti ovu sezonu nastupom u Rimu na utrci Dijamantne lige. Prije samog odlaska sam govorio da mi je cilj imati vrijeme oko 1:45, što sam i uspio (peto mjesto s vremenom 1:45.68, op. a.).

To je bio veoma dobar rezultat za samo otvaranje ljetne sezone. Raduje me posebno to što sam se u utrci osjećao dobro, konačno sam dobio i veće samopouzdanje te odlučno krenuo. Jedno vrijeme sam bio odmah iza pejsmejkera, ali Kenijci koji su bili u mnogo boljoj formi su na kraju bili ispred mene – kaže Tuka.

Naš sagovornik dodaje da je na zeničkom mitingu problem stvarala kiša koja je padala sve vrijeme.

- Atmosfera je bila divna, obradovalo me kad sam vidio koliko je mnogo gledalaca došlo da podrži moje kolege i mene te da uživaju u “kraljici sportova”. Miting u Zenici iz godine u godinu postaje sve bolji. Nažalost, vremenski uvjeti nisu bili sjajni i odlučio sam da idem samo na pobjedu za moju publiku.

Meni je najvažnije da moja forma raste i najvažnije mi je da budem spreman pred Evropsko prvenstvo u Berlinu – ističe Tuka.

U posljednjim utrkama Tuka se u prvom krugu više ne nalazi na začelju, nego od samog početka bude među prvim trkačima na stazi.

Sad to želim i da zadržim kako mi se ne bi ponavljale stvari odranije kad sam gubio trke. Želim da imam prostor da reagiram na vrijeme ukoliko drugi promijene ritam. Na ovaj način, kad sam u prvoj grupi, mogu imati i bolje vrijeme odnosno rezultat na kraju – otkriva Tuka.

Prava forma

Naglašava važnost psihičke pripreme za utrke.

- Meni dodatno samopouzdanje daje i to što mi je trener vratio moj stari program iz 2014. i 2015. godine, već sad osjećam veću razliku na samom tijelu. Nakon Rima sam se osjećao sjajno, desetak minuta nakon trke sam bio odmoran kao da nisam ni trčao. Takav sam osjećaj imao i prije tri godine, sad mi je samo potrebno nekoliko utrka da uđem u pravu formu.

Podrška mojih roditelja i djevojke je uvijek tu na prvom mjestu. Oni mi daju taj dodatni motiv i snagu. Stalno mi govore da sam najbolji, da je moje mjesto u samom vrhu i da se tako trebam i ponašati. Kad imate takve osobe pokraj sebe, uz trenera, to je ta dobitna kombinacija i vjetar u leđa – poruka je Tuke.

U Španiju po medalju 

- Moja sljedeća utrka trebala bi biti 22. juna u Madridu. Iako će konkurencija biti jaka, pokušat ću spustiti vrijeme ispod 1:45. Tri dana kasnije putujem na Mediteranske igre u Španiju, gdje ću imati kvalifikacije 28. juna, finale je na rasporedu 30. juna. To su moje prve Mediteranske igre i želja mi je da se plasiram u finale. Ukoliko budem imao dobro vrijeme u Madridu, onda na Mediteranskim igrama idem po medalju – kaže Tuka.


2015.

godine Tuka je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju

11.

najbolje vrijeme svih vremena ima Tuka na 800 metara sa rezultatom 1:42,51 minute

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.