OSTALI SPORTOVI

Šahovska unija se transformira u Šahovski savez BiH!

M. B.

11.6.2018

Nakon sjednice Upravnog odbora Šahovske unije Bosne i Hercegovine u hotelu „Bistrica“ na Jahorini, razgovarali smo s Vladom Stojanovićem.

Međunarodni sudija FIDE iz Bijeljine, otac velemajstora Dalibora Stojanovića (šesterostruki bh. olimpijac) te član Upravnog odbora Šahovske unije BiH i Izvršnog odbora ŠS Republike Srpske, prenio nam je uistinu historijske i ohrabrujuće odluke za naš šah!

Svi podržali

- Sjednici Unije su prisustvovali svi članovi Upravnog odbora iz šahovskih saveza koji djeluju u BiH, ŠSFBiH, ŠSHB i ŠSRS.

Prva bitna odluka se tiče naše dugogodišnje “rak-rane”, preustrojstva Unije u Šahovski savez BiH. Jednoglasnom odlukom svih članova UO Unija se transformira u Šahovski savez BiH sa sjedištem u Tuzli.

Odmah ćemo pristupiti njenom registriranju kod nadležnog ministarstva. Nakon toga ćemo se moći zakonski finansirati iz državnog budžeta, lakše ćemo biti prepoznati i od domaćih i stranih institucija, naročito kod Međunarodne šahovske federacije (FIDE) - kaže Stojanović.

Dogovoreno je da će prvi predsjednik Šahovskog saveza BiH biti iz Šahovskog saveza Herceg-Bosne, pozicija predsjednika Skupštine Saveza pripast će predstavniku ŠS Federacije BiH, dok će delegat BiH u FIDE biti iz RS, svi sa četverogodišnjim mandatom.

- Neće biti više labave Unije, imat ćemo jak Šahovski savez BiH, a uspio je i moj višegodišnji napor da se radikalno podmlade bh. selekcije - istakao je Stojanović.

Poruka talentima 

Određen je i sastav muške i ženske reprezentacije BiH za 43. šahovsku olimpijadu, koja će biti održana od 23. septembra do 7. oktobra u Batumiju (Gruzija).

U muški tim izabrani su velemajstori Denis Kadrić, Dalibor Stojanović i Emir Dizdarević, međunarodni majstor Dejan Marjanović i majstor Rijad Burović, te u ženski Maša Maksimović, Sara Jaćimović, Nadina Mahmutbegović, Vladanka i Jelena Tomić.

- U muškoj selekciji debitant je 18-godišnji Sarajlija Rijad Burović. Jednoglasno smo odlučili da napravimo i radikalan rez kada je u pitanju ženska ekipa. Nakon što su neke, sada već bivše olimpijke igrale za BiH 20 i više godina, što je apsurd, reprezentaciju smo potpuno podmladili.

Na ovaj način poslali smo i drugim mladim talentima i njihovim roditeljima snažnu poruku da se mijenja odnos prema ženskom šahu u BiH - kaže Stojanović.

Zbog finansijskih ušteda selektor i muške i ženske reprezentacije te vođa puta bit će međunarodni majstor Željko Bogut. Tokom Olimpijade bit će održan kongres FIDE, a delegat BiH bit će velemajstor Dalibor Stojanović.

28.

avgusta 2004.  formirana je Šahovska unija BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.