OSTALI SPORTOVI

Vjerovala sam u uspjeh

J. J.

11.6.2018

Osvajanjem prvog mjesta na IHF/EHF turniru “Women's trophy” u Tuzli, ženska juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine postala je za sada jedina selekcija koja se domogla odličja na međunarodnoj sceni.

Da stvar bude još zanimljivija, juniorke su bile prva ženska bh. reprezentacija koja je nakon više od deset godina odigrala jedan zvanični meč.

Prvo mjesto 

Na ženski rukomet svi smo zaboravili da i postoji, a kada su se izabranice selektorice Kornelije Rajković-Leko nakon pet pobjeda (Velika Britanija, Azerbejdžan, Luksemburg, Estonija, Belgija) popele na najviše postolje, uslijedili su hvalospjevi i izljevi oduševljenja.

Turnir u Tuzli ugostio je osam selekcija, a organizatori su od Evropske (EHF) i Međunarodne rukometne federacije (IHF) dobili najviše ocjene.

Ipak, Lejla Hairlahović, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, najbolje zna s kakvim se sve preprekama susretala. Pojedinci iz Saveza, umjesto da zasuču rukave i krenu na posao, grohotom su se smijali na samu pomisao da naša zemlja organizira IFH/EHF „Women's trophy”!?

- Znala sam da je to naša prilika da krenemo s pričom o ženskom rukometu koji je nepravedno zapostavljen. Mislim da su većinom svi bili skeptici, ali ja sam vjerovala da možemo.

Kada mi je generalni sekretar EHF-a Martin Hauslejtner (Hausleitner), saopćio da smo dobili domaćinstvo, bila sam presretna, ali i svjesna da je veliki posao pred nama - objašnjava nam Hairlahović.

Pošto je Tuzla istakla kandidaturu za domaćinstvo, odmah se krenulo u formiranje Organizacijskog odbora koji se sastao desetak puta.

- Najveći problemi s kojima smo se susreli su infrastrukturni jer je Centar Mejdan morao pokrenuti rekonstrukciju svlačionica pošto je to tražio EHF. Nasreću, svlačionice su bile spremne za turnir - kaže Hairlahović.

Ističe da su mnogi dali maksimum u organizaciji jednog ovako zahtjevnog takmičenja. Ipak, podvlači jedno ime.

Radili srcem

- Sigurno mi neće zamjeriti što ću istaći ime Nermine Kušmić-Jogunčić, nekadašnje rukometašice, a sada trenerice. Ona je okupila više od 50 volontera koji su odradili lavovski posao i dobili pohvale svih učesnika. Želim naglasiti da su Odbor, a i svi volonteri radili bez naknada. Radili su srcem i drago mi je zbog toga - ističe Hairlahović.

Turniru su u ime EHF-a prisustvovali i Gabrijela Horvat (Gabriella Horvath) i Alenka Cuderman.

- Završen je javni konkurs za izbor selektora i u narednim danima možemo očekivati da se Komisija za stručna pitanja sastane zbog toga. Kada su u pitanju ženske selekcije, mišljenja smo da moramo stvari postaviti na dobre temelje. Nadam se da ćemo i kod muških selekcija uskoro postaviti sistem koji će i mladim rukometašima omogućiti dobar rad i učešće na takmičenjima - zaključuje generalni sekretar RSBiH.

Borik nije dao podlogu 

Hairlahović kaže da problem podloge za igranje turnira u Mejdanu spada u rubriku apsurda. Naime, nakon Svjetskog juniorskog prvenstva 2013. godine Rukometni saveza BiH je dobio četiri podloge koje su veoma skupe.

- Jedna je u Banjoj Luci, druga je fiksirana u Mostaru, a za dvije koje su bile u Sarajevu i Zenici ne znamo ništa. Nažalost, iako su to podloge RSBiH, nismo naišli na razumijevanje Banje Luke, odnosno Centra Borik, koji nije dao podlogu. Na kraju je Asim Šahman doslovce spasio turnir i posudio podlogu koju koristi za svoj turnir - kaže Hairlahović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.