OSTALI SPORTOVI

Francuzi su mi obećali da ću redovno igrati

Rodin: Dva naslova prvaka s Izviđačem

Er. B.

18.6.2018

Poslije četiri sezone u ljubuškom Izviđaču desni bek Mateo Rodin (26) je kao slobodan rukometaš potpisao dvogodišnji ugovor s francuskim drugoligašem Nansijem.

Radi se o bivšem prvoligašu koji je prošle sezone završio na desetom mjestu francuske druge lige, ali imaju u planu povratak u LNH Division 1.

Četiri godine 

Rodin je ponikao u Čapljini kod trenera Dragana Sutona, a onda je prešao u Ljubuški.

- Četiri godine u Izviđaču su brzo prošle, kao da je jučer objavljen naslov: “Rodin, Čutura i Ivanković novi skauti” - prisjetio se Rodin i dodao:

- Stvarno sam zadovoljan, bilo je milion opcija, ali ovo mi je stvarno stepenica više. Stalno su se javljali neki “menadžeri”, desnih bekova stvarno nema. Tražio sam sredinu gdje ću igrati, rekli su mi da sam jedini desni bek i da ću redovno nastupati, a to mi je najvažnije.

Iz Ljubuškog ide kao prvak države, a s Izviđačem je ukupno osvojio dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine (2016. i 2018.).

- Puno je pomoglo što smo bili prvaci, a, osim toga, pozvan sam i u reprezentaciju BiH. Iako sam prije imao ponudu i gotovo sve završio, ipak te drugačije gledaju kad si u A timu – istakao je Rodin.

Viši rang

U Nansi prelazi bez probe, poslan mu je ugovor koji je potpisao pa će se s ekipom upoznati na početku priprema za sljedeću sezonu, odnosno tek krajem jula.

- Klub je već bio prvoligaš i planiraju se boriti opet za ulazak u viši rang, ali nije da imamo neki rezultatski imperativ.

Za mene je samo bitno da me posluži zdravlje i da me zaobiđu povrede pa se nadam da će ostalo biti dobro.

Pričao sam s dosta naših igrača iz reprezentacije poput Mirka Hercega, Denisa Serdarevića, Koste Savića, Igora Mandića koji igraju u Francuskoj i dali su mi dosta pozitivnih informacija o takmičenju - zaključio je Rodin.

Debi za A tim u Budimpešti 

Rodin je bio i na prethodnom okupljanju reprezentacije BiH, a prvo je dobio poziv za B tim.

- Trenirao sam s tom ekipom i vratio se. Ali me onda Šuman noć prije polaska u Budimpeštu zvao da se priključim A timu. Došao sam u 4.30 sati ujutro u Brčko, da bismo u osam ujutro otišli u Mađarsku. To mi je bio prvi poziv, naravno da sam išao. Odigrao sam desetak minuta. Sve mi je bilo novo, ali sam zadovoljan. Kasnije sam trenirao sa A timom stalno, potom su stigli i ostali igrači.

U Brčkom sam zabio 5-6 golova na revijalnoj utakmici između naše dvije ekipe i mislim da sam zadovoljio igrom. Bilo je dobro, kroz treninge sam osjetio da mogu. U Maglaju me već stigao i umor, ali sam ukupno zadovoljan – priča Rodin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.