OSTALI SPORTOVI

Zaboravite Mundijal: Pogledajte kakav se nogomet igra u Firenci

Index.hr

25.6.2018

Calcio Storico ili Calcio Fiorentino sport je kojem se tepa kao prethodniku savremenog nogometa. Iako je potisnut s naslovnica svjetskih medija, u Firenci već stoljećima nazad zbog svog konteksta uživa božanstveni status. 

Svojim korijenima diči se još od 16. stoljeća. Svojevremeno je bio popularan širom Italije, ali tradiciju je očuvala tek Firenca pa je Calcio Storico iliti Calcio Fiorentino izrastao u najvažniju povijesnu gradsku manifestaciju, prenosi Index.hr.

Dekor prije i nakon meča, podsjećajući na historijsku pozadinu, djeluje očaravajuće. Utakmica započinje topovskim pucnjem i bacanjem lopte na sredinu terena.

Prema svojim obilježjima, Calcio Storico izuzetno je brutalan i krvav sport. Spoj je američkog nogometa i ragbija te boksa i hrvanja. Cilj igre - ograničene na 50 minuta - jest postići više pogodaka od konkurencije prenošenjem lopte preko zidića protivničke ekipe. Nakon svakog osvojenog poena ekipe mijenjaju strane.

Gol se proteže duž cijele korner linije. Igralište, čija je podloga posuta pijeskom, nešto je manje od nogometnog terena.

Svaka ekipa, bez zamjena, broji 27 igrača (četiri golmana, osam odbrambenih igrača i 15 napadača). Igračima je dozvoljeno sve, apsolutno sve. Jedino su zabranjeni udarci u genitalije, kao i cipelarenja.

Na natjecanju se takmiču Bijeli i Crveni te Zeleni i Plavi tim, četiri ekipe koje predstavljaju "mahale" glavnog grada Toskane.

Calcio Storico jednom se godišnje organizira na firentinskom trgu Piazza Santa Croce. Ekipe se žrijebom susreću u polufinalu. Pobjednici polufinalnih ogleda susreću se u finalu koje je održava svakog 24. juna na Dan Svetog Ivana, gradskog zaštitnika.

Službena nagrada ne postoji. Postoji jedino satisfakcija. 

Source: Calcio Storico: Ludi sport koji je spoj borilačkih sportova i nogometa by indexpromocija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.