SMJEŠTAJ

Krcato Mediteransko selo u Taragoni: Problemi u raju

E.MASLO

26.6.2018

U Mediteranskom selu u Taragoni hoteli su krcati sportista i drugih učesnika Igara, što često dovodi do neviđenog haosa prilikom svakodnevnih aktivnosti. U apartmanima boravi po troje ili četvero ljudi, nerijetko i iz različitih sportova, koji se prvi put u životu vide, što izaziva ogorčenost brojnih takmičara, kojima su uoči nastupa neophodni mir i tišina.

Mediteransko selo nalazi se u parku Porta Ventura, a tu su smještene sve reprezentacije. To je tipični turistički kompleks dvospratnih hotela, bez nekog posebnog komfora, ali sa svim neophodnim sadržajima koji su na raspolaganju učesnicima Igara, s teretanama, bazenima, supermarketom, medicinskim centrom, pa čak i multikonfesionalnim prostorijama za vjerske obrede.  

Nakon početnog šoka zbog gužve u sobama, sportisti imaju priliku da uživaju u idiličnoj morskoj atmosferi. Prostor oko hotela je uredan, čist, sa zelenim površinama i lijepo uređenim plažama oko bazena, sa suncobranima, ležaljkama i fontanama. Kad nema sportista, turisti u ovo vrijeme mogu boraviti u ovim apartmanima po cijeni od 80 eura po danu.

Ovaj hotel udaljen je približno 15 minuta hoda od plaže, a uključuje i besplatan ulaz u lunapark “PortAventura”. Inače, svi učesnici Mediteranskih igara imaju jednu besplatnu ulaznicu za ovaj park zabave. Apartmani imaju klima-uređaj, balkon i TV s kablovskim programima. 

Tu su i fitnes centar, staza za trčanje, malo fudbalsko igralište, kao i nekoliko terena za odbojku na pijesku.

Hotel ima dva restorana koji poslužuju mediteranska i međunarodna jela, ali se obično iz dana u dan vrti ista hrana, koja dosadi već nakon desetog obroka. Također, netipično za veća sportska takmičenja, restorani nisu otvoreni 24 sata dnevno nego su obroci raspoređeni na tri dnevno: tipično hotelski doručak je od šest do deset, ručak od 13 do 16, a večera od 19 do 23 sata.

No, brojnim sportistima to predstavlja problem zbog čega svakodnevno nastane haos u restoranu. Jer, često se desi da oni samo doručkuju pa odu na trening ili takmičenje u podne i, dok se vrate u restoranu, prestane se posluživati obrok pa moraju čekati do 19 sati kako bi opet jeli. U međuvremenu, većina mora odraditi i popodnevni trening, što je poprilično iscrpljujuće. Organizatori su im ostavili mogućnost da najave ako im trebaju lanč-paketi na borilištima, ali to su obično preskromni obroci.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.