OSTALI SPORTOVI

Naš adut za odličje: Želim obradovati narod

Pezer: Izrazito jaka konkurencija

Avaz Sport

27.6.2018

Bosna i Hercegovina, i pored brojnog tima u španskoj Taragoni, zajedno sa još samo šest zemalja, još nije osvojila medalju na Mediteranskim igrama. To bi se moglo promijeniti danas, jer počinju atletska takmičenja, a već prvog dana, od 10.15 sati na programu su kvalifikacije u bacanju kugle.

Prijavljeno je 17 takmičara, a mjesto među osam najboljih pokušat će izboriti naš glavni adut za pobjedničko postolje Mesud Pezer te Hamza Alić, već veteran koji u kolekciji ima tri odličja sa Mediteranskih igara.

Bez Tuke

Finale, koje počinje od 20 sati na atletskom stadionu Kampklar, trebalo bi biti sigurno za Pezera, koji se na početku sezone ustalio na daljinama blizu 21 metra. Ukoliko naš najbolji bacač kugle bude na nivou nekih prethodnih takmičenja, ni mjesto na postolju nije daleko, a najveći konkurenti bit će mu, svakako, sjajni hrvatski reprezentativac Stipe Žunić te predstavnici Španije i Italije.

Pezer nam je rekao da je spreman došao na takmičenje, a cilj je jedan.

- Želim osvojiti medalju i obradovati svoj narod. Došao sam spreman, špic forme počeo sam da dižem, jer me za mjesec očekuje Evropsko prvenstvo. Medalja sa Mediteranskih igara bila bi sjajan učinak i dat ću sve od sebe da do nje i dođem – rekao je Pezer.

Istaknuo je da je konkurencija izrazito jaka i da čak trojica takmičara bacaju kuglu 21 metar, što je bolji rezultat od njegovog.

- Ja sam sreman, vjerujem u sebe – poručio je Pezer.

Plasman Hamze Alića u finale bio bi odličan rezultat za ovog sjajnog sportistu, a njegov adut moglo bi biti iskustvo nastupanja na velikim takmičenjima. Prije početka Igara, nadali smo se da je medalja u utrci na 800 metara već rezervirana za našeg najboljeg atletičara Amela Tuku, ali on, nažalost, nije ni došao u Španiju.

Neugodna upala tetive nakon mitinga u Rimu primorala je Tuku da otkaže nastup u Taragoni te da se fokusira na predstojeće Evropsko prvenstvo u Berlinu. Ovakvim razvojem situacije bitno je otežan i nastup Abedina Mujezonovića u istoj disciplini, jer bi on, uz Tuku, sigurno imao lakši zadatak da izbori željeno finale.

Mujezinović u polufinalu nastupa sutra, a za 800 metara prijavljeno je čak 18 atletičara tako da će konkurencija biti na visokom nivou. Mujezinović je prije deset dana na mitingu u Trevizu trijumfovao sa 1:47,72, ali nije bio pretjerano zadovoljan vremenom i nada se da će ovdje ostvariti rezultat dovoljan za finale.

Dobar plasman

Na stazu će danas, u disciplini 400 prepone, i Rusmir Malkočević, koji će se za željeno mjesto u finalu boriti sa još 13 suparnika. Na nedavnom mitingu u Zenici Malkočević je postavio najbolji rezultat sezone 55,37 sekundi, koji će, svakako, morati nadmašiti da bi izborio plasman među najbolje preponaše Mediterana.

Pozitivna atmosfera

Za Pezera su ovo prve Mediteranske igre i oduševljen je atmosferom.

- Stvarno se lijepo osjećam. Mediteransko selo je super, grad je prelijep, ima dosta naših sportista i atmosfera je izrazito pozitivna. Sve bi dodatno začinila medalja, ovdje smo svi došli s tom mišlju, ali sport je takav, nekad ide, nekad ne – rekao je Pezer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.