NAŠ REPORTER NA LICU MJESTA

BiH završila nastup na Mediteranskim igrama s pet medalja

E. MASLO

1.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

Foto: E. Maslo

Mediteranske igre u španskoj Taragoni, koje su održane od 21. juna do 1. jula, bit će večeras zatvorene svečanom ceremonijom na Nou Estadio stadionu.

Na Igrama je BiH predstavljalo dvostruko više sportista nego na prošlim u Mersinu. Našu delegaciju činilo je 119 učesnika.

Osvojeno je pet medalja, čak četiri iz atletike i jedna u ženskom tenisu (dubl). Osim osvajača medalja, 10 sportista je u direktnoj borbi ostalo bez odličja.

U Taragoni zlato je pripalo bacaču kugle Hamzi Aliću, srebro teniserkama Dei Herdželaš i Nefisi Berberović, a bronza Abedinu Mujezinoviću (utrka na 800 metara), Mesudu Pezeru (kugla) i Dejanu Mileusniću (koplje). U sjajnoj konkurenciji, među evropskim, svjetskim i olimpijskim pobjednicima, ostvarili su, svakako, veliki uspjeh.

U analizi nastupa naše brojne delegacije na jednom velikom takmičenju ne smije se zanemariti činjenica da tu nije bilo Amela Tuke, Larise Cerić, Ivana Klepića, Damira Džumhura i Mirze Bašića, čijim bi nastupima, sasvim sigurno, konačni skor odličja bio mnogo bolji.

Od ostalih treba izdvojiti odličan prvi nastup paraplivača Nermina Memića te solidne ili vrlo dobre plasmane boksera, džudista, plivača te takmičara u karateu, tekvondou, dizanju tegova, ritmičkoj gimnastici, kajaku, stonom tenisu i streljaštvu. U Taragoni su nastupale i dvije bh. ekipe, fudbaleri i odbojkašice, no nisu uspjeli proći grupnu fazu.

Inače, na dosadašnjih sedam mediteranskih igara, od Monpeljea 1993. do Taragone, naši sportisti osvojili su 31 odličje.

Olimpijski komitet BiH vanrednim naporima uspio je zatvoriti finansijsku konstrukciju za skupi avioprijevoz u jeku turističke sezone u Španiji, cjelokupnu sportsku opremu za našu delegaciju i ostale troškove. 

Sve to u momentu kada grant Ministarstva civilnih poslova još nije ni raspisan, a koji bi trebao u potpunosti finansirati ovakve značajne sportske manifestacije. Većinu finansija je osigurao OKBiH, a u dijelu koji je nedostajao priskočili su u pomoć strukovni savezi BiH, na čemu su im krovne sportske organizacije zahvalne.

Treba napomenuti da je u Taragoni naša delegacija nosila vrhunsku opremu bh. proizvođača NO1 iz Travnika koji ju je sponzorski izradio. Osim No1, novi sponzor olimpijske opreme će biti i GrafoBalkan GBT iz Banje Luke.

Zbog svega navedenog, Igre u Taragoni bile su posebne za OKBiH i cjelokupnu sportsku delegaciju.

Deset dana Mediteranskih igara je iza nas, bilo je lijepo i ugodno u društvu oko 4.000 sportista iz 26 zemalja s tri kontinenta, a bh. predstavnici su ponosno i časno predstavljali svoju zemlju na ovom takmičenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.