NOVI IZAZOV Odmara u rodnom gradu Maglaju

Benjamin Burić: ''Čast je igrati u najjačoj ligi na svijetu, ali ko zna gdje će me putevi još odvesti''

N. Br.
10.07.2018 11:57

Još nekoliko dana golman rukometne reprezentacije BiH Benjamin Burić odmarat će u rodnom Maglaju, a sredinom jula očekuje ga početak priprema u novoj sportskoj sredini. 

Prošle godine je, podsjećamo, potpisao trogodišnji ugovor s ekipom koja je ove godine prvak Njemačke te najbolja evropska ekipa 2014. godine – SG Flensburg Handevit. 

- Godine provedene u Veclaru bile su za mene novo iskustvo i znam to cijeniti. Igrao sam protiv najboljih igrača na svijetu i u najjačoj svjetskoj ligi. Dobio sam mnogo i na sportskom planu, bio sam najbolji golman Lige, učestvovao na final fouru KUP-a, a pobijedili smo i jednu od tri najbolje ekipe u Njemačkoj - rekao nam je Benjamin. 

Zahvaljujući rezultatima, učestvovao je i u All staru njemačke Bundeslige, kada se najbolji igrači lige sastaju s reprezentacijom Njemačke. 

- Bio sam treći golman iza Mikaela Apelgrena (Appelgren) i Matijasa Andersona (Mattias Andersson ), a velika je čast igrati s tako velikim imenima u punoj Areni. Jeste da je to revijalna utakmica, ali kada te izaberu igrači, treneri i navijači, to znači da si ipak nešto postigao u Njemačkoj. 

Vrhunskih klubova ima i u Francuskoj i Njemačkoj

Stepenicu po stepenicu Burić gradi svoju karijeru – Maglaj, Izviđač, Borac, Gorenje, Veclar, a sada i SG Flensburg Handevit. 

- Sa Flensburgom sam potpisao ugovor prije godinu. Tražio sam klub u kojem ću moći dalje napredovati. Među ''mlađim'' sam golmanima u Ligi i u prilici sam da se borim da budem golman ''broj 1'' u ekipi. Očekuje me mnogi veći pritisak nego u Veclaru, jer teže je odbraniti titulu nego je osvojiti. Spreman sam za veliki izazov i jedva čekam početak prvenstva - priča Burić i nastavlja.

- Kako me zdravlje bude služilo, tako ću i braniti, imam veliki motiv i želju za igranjem rukometa. Flensburg jeste vrhunski klub, derbi s Kilom je najpoznatiji derbi u svijetu rukometa. Ali, imam ja još ciljeva u karijeri. Vrhunskih klubova ima i u Francuskoj i Njemačkoj. Sada sam tri godine u Flensburgu, a za dalje ćemo vidjeti.

Nakon slučaja ''Nuić'', još gorak okus u ustima

Nakon slučaja ''Nuić'', Burić je bio ogorčen, što se vidjelo i iz brojnih natpisa u medijima. 

- I dalje je ostao gorak okus u ustima - rekao nam je Benjamin i dodao. 

- Još mi je više krivo kada sam vidio rezultat Švicarske i Norveške. Sada su pred nama nove kvalifikacije i poprilično sam optimističan. Kakvi problemi prate reprezentaciju, to je nešto drugo, što uopće ne spada u segment igračkog kadra. Optimista sam što se tiče mojih saigrača, a za sve ostalo sam veliki pesimista - rekao nam je tokom razgovora.

I dalje saradnja s trenerom Mujčićem

Već četvrtu godinu Burić sarađuje s Adijem Mujičićem, trenerom iz Žepča. Ta saradnja odrazila se i na njegovu formu. 

- Adi prati svjetske trendove, puno razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja, imamo izvrsnu saradnju, a postali smo i dobri prijatelji. I ostali vide napredak otkako treniram s Adijem - ispričao nam je Benjamin.

NA VRH