PRESEDAN

Kuda plovi rukometni brod?

Hoće li klubovi ispaštati

E. Ma.

19.7.2018

Rukometni savez Bosne i Hercegovine trebao bi se preseliti u Republiku Srpsku, a to bi samo trebalo da se formalizira sjednicom Skupštine, koja je planirana za 21. juli. 

Na toj sjednici jedina tačka dnevnog reda bit će preseljenje Saveza, koji se odlučio na taj potez da bi se mogao porezno registrirati. Kako nam je rekao Amir Zahirović, potpredsjednik Rukometnog saveza BiH, Skupština, kao najviši zakonodavni organ, mora donijeti takvu odluku.

Budući angažman

- To je statutarna odluka, dakle mora se ići u izmjenu Statuta. Upravni odbor naložio je da se izvještajna sjednica Skupštine zakaže za 9. juni, ali zbog dobro poznatih razloga u Rukometnom savezu Republike Srpske, gdje je došlo do cijepanja Saveza po regionalnim savezima, ta sjednica Skupštine nije održana. Ponovo je zakazana za 21. juli i tada će se donijeti odluka o preseljenju ili nepreseljenju Saveza – rekao je Zahirović.



Ukoliko se ta sjednica Skupštine ne održi, a to bi bilo drugi put u mjesec da se ne održi, rekao nam je da će, kao odgovoran čovjek, podnijeti neopozivu ostavku.

- Podnio bih ostavku, jer bi to značilo da Upravni odbor nema podršku najvišeg zakonodavnog tijela koje nas je izabralo i mislim da bi i ostali članovi dobro razmislili o svom budućem angažmanu u RSBiH – istaknuo je Zahirović.

No, održavanje sjednice Skupštine i dalje je upitno, opet zbog ljudi iz Republike Srpske. Novoizabrani predstavnici Rukometnog saveza Republike Srpske neće pristati na registraciju krovne kuće bh. rukometa u Istočnom Sarajevu nego će prvo tražiti izvještaj o onome što je do sada urađeno. Prema navodima iz Federalne uprave policije, provjeravaju se određeni navodi u vezi s djelovanjem RSBiH u periodu od 2011. do 2015. godine.

Rukometni savez ovog entiteta dobio je novo rukovodstvo, na čelu sa Marinkom Umičevićem, a upravo je to rukovodstvo zatražilo sastanak svih komponenti u RSBiH kako bi se našlo zajedničko rješenje za prevazilaženje problema.

Kako su istaknuli, smatraju da vanredna sjednica Skupštine nije zakazana na statutaran način, jer Upravni odbor RSBiH nije imao kvorum prilikom donošenja odluke o zakazivanju vanredne sjednice Skupštine, a naveli su i i da su Rukometni savez RS predstavljale osobe koje nisu imale legitimitet.

- Dnevni red i termin održavanja nestatutarno zakazane vanredne sjednice Skupštine za predstavnike RSRS apsolutno nije prihvatljiv pa zbog toga tražimo njeno otkazivanje. Rukometni savez RS predlaže sastanak predsjednika RSFBiH i RSRS sa predsjednikom UO-a RSBiH i Predsjedništvom Skupštine RSBiH, na kojem bi se dogovorili svi detalji s novim dnevnim redom redovne i izborne sjednice Skupštine RSBiH, navodi se u pismu Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske – naveli su iz ovog saveza.

Naplata dugova

Preseljenje bilo kojeg Saveza iz Federacije BiH u Republiku Srpsku predstavlja presedan, a oni koji potražuju dugovanja, koja iznose više od tri miliona KM sa porezima, zabrinuti se kako će ih naplatiti.

Postavlja se pitanje šta će biti s dobavljačima i, na kraju, kakve će konsekvence u Poreznoj upravi FBiH izazvati neplaćanje nakupljenog poreza.

Nemogućnost normalnog funkcioniranja 

Leila Hairlahović, generalni sekretar, bila je ranije na sastanku u Ministarstvu civilnih poslova i nema prepreka da se porezna registracija završi u Republici Srpskoj.

Također, na posljednjoj sjednici UO-a, kojoj je prisustvovalo pet od 12 članova, informirala je da je bila i u Poreznoj upravi u Istočnom Sarajevu i da se porezna registracija, uz prethodno izmijenjeno sjedište u Statutu RSBiH, može završiti za nekoliko dana.

Potpredsjednik Zahirović tada je stavio na glasanje zaključak o inicijativi za promjenu sjedišta RSBiH, koji je jednoglasno usvojen i stavljen u skupštinsku proceduru.

U toku ove sedmice, generalni sekretar RSBiH Leila Hairlahović poslala je mail o obustavljanju svih aktivnosti u Sekretarijatu RSBiH.

- Ovom prilikom obavještavam vas da se, zbog nemogućnosti normalnog funkcioniranja Rukometnog saveza BiH, aktivnosti Sekretarijata stopiraju.

Dakle, neće se raditi certifikati, prijelazni rok, potvrde, prijave i slično sve do trenutka dok Savez ne bude stekao uvjete da funkcionira. (Iznimka je konkurs za selektore muških selekcija, koji ostaje otvoren do predviđenog roka).

Ukoliko se stanje ne promijeni na sjednici Skupštine RSBiH 21. jula, nova takmičarska sezona i funkcioniranje Saveza u budućnosti će biti pod velikim znakom pitanja.

Hvala na razumijevanju – napisala je Hairlahović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.