RUKOMET

Marin Vegar: Bukurešt ne zovu bez razloga “mali Pariz”

Vegar: Selektor Šuman mi vjeruje

Er. BIJEDIĆ

24.7.2018

Jedan od rukometaša koji je svoje mjesto našao u rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine od dolaska za selektora Bilala Šumana je lijevi bek Marin Vegar (28), Ljubušak koji se rodio u Čapljini, a rukometom se počeo baviti u Izviđaču, potom igrao za Čapljinu i hrvatskog člana SEHA lige Nexe iz Našica.

Posljednju godinu Vegar je član rumunske Steaue iz Bukurešta, gdje je stigao kao jedno od osvježenja reprezentacije BiH, ali i poslije dobrih nastupa u regionalnoj SEHA ligi. U prvoj sezoni je s klubom igrao finale doigravanja za prvaka Rumunije.

Uspješna sezona

 - Sezona je bila uspješna, završili smo kao drugi jer smo izgubili treću utakmicu finala. Zadovoljan sam, naš cilj je bio Europa, tako da smo to ispunili– rekao je Vegar, kojem je to prvi angažman van našeg govornog područja.

Poslije igranja u Ljubuškom, Čapljini i Našicama, prelazak u grad sa dva miliona stanovnika je za Vegara bio velika promjena.

 - Grad je stvarno super, ima sve, ali za mene prevelik jer nisam baš navikao na to. Inače je velika razlika u odnosu na okolicu, unutrašnjost Rumunije. Bukurešt zovu “mali Pariz” i to sigurno nije bez razloga – istakao je Vegar.

Lijevi bek se odmah po pozivu u A tim BiH nametnuo i stalno skupljao solidnu minutažu, a u izostanku Nikole Prce je zimus bio i među boljim igračima protiv Švicarske, pogotovo kad je u gostima zabio 6 golova. On je budućnost A tima, iako se čini da će 38-godišnji Prce igrati bar još pet sezona.

 - Kako fizički djeluje, baš se čini da bi toliko i mogao - nasmijao se Vegar i dodao:

- Imao sam veću šansu kad je bio povrijeđen, a ukupno sam zadovoljan svojim statusom i nastojim dati sve od sebe. Selektor Šuman mi vjeruje. Od njega sam dobio prvi poziv u A tim BiH i mislim da mu dobro vraćam za ukazano povjerenje, a svakako mi je čast biti dio ekipe.

Potrebna sreća

Reprezentacija BiH je smještena u grupu 5 kvalifikacija za Euro 2020. s Bjelorusijom, Češkom Republikom i Finskom. Iz osam grupa na Euro sigurno idu po dvije najbolje ekipe, ali i četiri najbolje trećeplasirane.

 - Mislim da nam je to “sad ili nikad” prilika. Lakše je doći na EP, imamo dobru ekipu, vidjelo se to protiv Švicaraca u kvalifikacijama za SP. Vjerujem i da smo zaslužili i da nam se sreća mora vratiti. Samo da se do tada poprave stvari u RSBiH – naglasio je Vegar.

Mejdan je dobar potez

Prvu utakmicu kvalifikacija za Euro 2020. naša reprezentacija će igrati u Bjelorusiji 24. oktobra ove godine. Sve domaće utakmice, počevši od one sa Češkom Republikom 27. oktobra, BiH će igrati u tuzlanskom Mejdanu.

- U Mejdanu je bilo baš odlično protiv Švicaraca, atmosfera fenomenalna, tako da mislim da je to dobar potez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.