OSTALI SPORTOVI

Tomas bez slezene do velikog trofeja

Tomas fenomenalno odvezao dvije teške etape

F. I.

30.7.2018

Bredli Vigins (Bradley Wiggins) postao je prije šest godina, kao vozač ekipe “Sky”, prvi Britanac pobjednik najveće biciklističke utrke Tur d’Fransa. Nakon njega su dominirali Britanci kao pobjednici, tačnije jedan od njih - Kris Frum (Chris Froome).

Četiri pobjede u posljednjih pet godina. Između Viginsa i Fruma uvukao se tek Italijan Vinčenco Nibali (Vincenzo) 2014. godine. Trofej ostaje u Britaniji, jer je ovogodišnji pobjednik Velšanin Gerent Tomas (Geraint Thomas).

Muke Fruma 

Bio je Frum favorit, ali su ga po francuskim cestama polijevali vodom, zaustavljali za vrijeme utrke, vrijeđali ga, a čak ga je jedan policajac u 17. etapi zaustavio, nakon čega je ovaj pao s bicikla.

Nisu mu oprostili što je bio umiješan u doping-skandal. To je iskoristio Tomas, čovjek koji je fenomenalno odvezao dvije teške etape - prvo 11. od Albervila do La Rosijerea, a onda i dan poslije famoznu od Burg-Sent-Morisa do Alpe d'Hueza, godinama najteži uspon.

Tako je postao prvi Britanac pobjednik ove etape nakon pakla koji je prošao kroz 21 serpentinu pored nepregledne gomile gledalaca do samog vrha. Ujedno je postao prvi biciklista koji je to napravio u žutoj majici.

- Ovo je ludo, osvojio sam Tur d’Frans. Ne mogu vjerovati. Pokušavam zaustaviti suze, ali ne mogu. Ne mogu kontrolirati emocije - govorio je pobjednik nakon subotnje etape.

Pad u Sidneju

Tomas se u trenucima najveće sportske sreće sjetio i teških trenutaka.

- Kad sam pao na stazi u Sidneju, nisam mogao ustati. Znao sam da je nešto ozbiljno. Završio sam te noći u bolnici, doktori su mi uklonili slezenu. Morao sam propustiti Svjetsko prvenstvo. Ipak, uz pomoć svojih trenera, vratio sam se i osvojio medalju na Igrama Komonvealta. To je značilo da sam se vratio u život - prisjetio se Tomas.


zlata na olimpijskim igrama osvojio je  Gerent Tomas

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.