BICIKLIZAM

Lejla Tanović četvrta na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Portugalu

Lejla Tanović na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu

Avaz Sport

2.8.2018

Desetorostruka državna prvakinja i trostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović nastupila je na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u portugalskoj Bragi. Naša najuspješnija biciklistkinja i takmičarka profesionalnog SMF tima ostvarila je najbolji uspjeh bh. biciklizma osvojivši četvrto mjesto. Pobjednica utrke bila je predstavnica Njemačke ispred takmičarki iz Holandije i Poljske, dok je Tanović kao jedinoj predstavnici iz naše zemlje nedostajalo četrdeset sekundi za medalju. 

- Ovo je zasigurno najbolji rezultat u mojoj dosadašnjoj karijeri. Utrku sam vozila bez greške iako su sve takmičarke startale izuzetno jako i bez kalkulacija. Umjesto devedeset minuta, koliko inače traju utrke, vozile smo samo jedan sat, i to je na kraju utjecalo na rezultat jer meni ipak odgovaraju duže utrke. Iako sam zadovoljna četvrtim mjestom, žao mi je što nisam osvojila medalju, jer je to bio jedan od naših ciljeva - rekla je Lejla Tanović.

Organizatori takmičenja, Svjetska univerzitetska sportska federacija i Univerzitet de Minho iz Brage, pripremili su izvrsnu stazu koja je bila veoma slična stazi na kojoj se vozila utrka Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Na stazi se nalazilo nekoliko zahtjevnih tehničkih dijelova s brzim dionicama.

- Tokom čitave utrke Lejla je prestizala takmičarke i pojačavala tempo. Iako je naš plan bio podiji i jedna od medalja, nema apsolutno ništa što je Lejla na utrci mogla uraditi drugačije. Sve tehničke elemente je vozila s velikim samopouzdanjem, a koliko je bila spremna pokazuje izuzetno visoko četvrto mjesto. Iako je Lejli krivo što nije osvojila medalju, ovo je zasigurno jedan od najboljih sportskih rezultata za našu državu - rekao je za kraj selektor MTB reprezentacije Amar Njemčević.

Za našu takmičarku sada slijedi kratki odmor, a nakon toga pripreme za nastavak sezone, gdje je krajem mjeseca očekuje UCI S2 etapna utrka u Rumuniji.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.