RUKOMET

EHF će suspendirati RSBiH, reprezentacija bez učešća u kvalifikacijama!

Avaz Sport
03.08.2018 16:38

Iz ureda Predsjednika Evropske rukometne federacije (EHF) danas je upućeno oštro pismo Olimpijskom komitetu BiH i Ministarstvu civilnih poslova, a u vezi sa situacijom u Rukometnom Savezu BiH. 

Između ostalog, u pismu se navodi da je EHF uvijek imao razumijevanja za rukomet u BiH zbog rukometnih entuzijasta i zbog kvaliteta na međunarodnoj sceni, ali da je uvijek u razmatranje uzimao i kompleksnu političku situaciju u BiH. Naglašeno je i da je EHF do sada organizirao nekoliko događaja, a posljednji je turnir u Tuzli.

EHF ima potpune informacije o stanju u RSBiH kada su u pitanju pravni, financijski i organizacijski aspekt, a naglašavaju da je odlaskom generalnog sekretara koja je bila posljednja kontaktna tačka, čak i bez svoje kancelarije, odlučujući korak na odgovornim tijelima u BiH koja se moraju uključiti kako bi se izbjegla ozbiljna šteta prema rukometu u BiH i reputaciji RSBiH u svijetu sporta.

Pod sadašnjim uvjetima, niti jedan tim iz BiH ne može učestvovati u EHF takmičenjima ove sezone, niti reprezentacija može učestvovati u kvalifikacijama za EURO 2020.

Upravni odbor EHF će morati suspendirati BiH na narednoj sjednici sredinom septembra što će imati posljedice za sve predstavnike na tehničkom i takmičarskom nivou, uključujući i individualce na funkcijama. EHF očekuje jasan stav do 20. augusta 2018. EHF će paralelno ovom pismu upoznati i IHF u vezi sa situacijom, kao i sve one koji su bili imenovani kao odogovorna lica u prethodnom periodu.

EHF žali zbog svega i traži uključivanje nadležnih institucija.
NA VRH