OSTALI SPORTOVI

Ima samo 17 godina, a za dva dana je osvojio dva zlata na Prvenstvu Evrope u atletici

Jakob Ingebrigtsen ( Screenshot)

Blic.rs

12.8.2018

Mladi norveški dugoprugaš i velika nada evropske atletike Jakob Ingebrigtsen oduševio je sve ljubitelje "kraljice sportova" na konitentalnom prvenstvu u Berlinu.

On je najprije osvojio evropsko zlato u trci na 1.500 metara, iako mu je svega 17 godina. Ali tu nije bio kraj senzacijama koje je ovaj mladić priredio na Evropskom prvenstvu. Norvežanin je u subotu postao dvostruki evropski šampion nakon što je u "epskom okršaju braće" u trci na pet hiljada metara iza sebe ostavio i 10 godina starijeg brata Henrika Ingerbrigtsena, koji se okitio srebrom.

Time je Jakob postao prvi tinejdžer koji je uspio objediniti zlatne medalje u dvije različite discipline na jednom evropskom prvenstvu.

On je dionicu od pet hiljada metara pretrčao za 13 minuta i 17,06 sekundi, čime je postavio novi juniorski rekord Evrope. Njegov stariji brat kasnio je svega 1,69 sekundi za novim evropskim šampionom.

- Postojale su razne naznake i velike mogućnosti da Jakob pokori Evropu, ali niko nije mogao očekivati podvig dok mu je svega 17 godina. Ni u najluđim snovima nisam mogao zamisliti da ću trku na pet hiljada metara završiti kao vicešampion Evrope iza mog malog brata - rekao je ponosni Henrik.

Jedno je sigurno, a to je da su ljubitelji kraljice sportova u Berlinu prisustvovali stvaranju nove atletske superzvijezde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.