MOSTAR

Cliff diving: Sport za odvažne

Avaz.ba

16.8.2018

"Red Bull Cliff Diving" takmičenje u Mostaru sve je bliže, i domaća publika će 8. septembra ponovo uživati u majstorijama najboljih svjetskih skakača i skakačica na Starom mostu. No, šta sve stoji iza vratolomnih akrobacija koje oduzimaju dah gledaocima širom planete, s kojim se opasnostima i izazovima skakači suočavaju, kakva je historija ovog sporta i šta je njegova budućnost?  

Spoj hrabrosti i vještine

Kao većina sportova, cliff diving od takmičara iziskuje savršene fizičke predispozicije i pripremljenost te besprijekornu vještinu i tehniku. No, osim tih nezaobilaznih faktora, za bavljenje ovim nesvakidašnjim sportom nužna je prilična doza hrabrosti.

Za ilustraciju, pri skoku s visine od 27 metara, skakači dostižu brzinu od 85 do 90 kilometra na sat, a njihova tijela pri udaru o vodu trpe pritisak jačine i do pet G-sila. Jedina 'zaštitna mreža' koju imaju su njihovi koncentracija, umijeće i iskustvo. Doskok u vodu pljoštimice (kao 'daska' ili 'palačinka') sličan je padu s visine od 13 metara na beton.

Pri svemu tome, skakači u tri sekunde - koliko traje skok - moraju savršeno izvesti niz složenih akrobatskih manevara u zraku, kako bi impresionirali sudije i osvojili što više ocjene. Iz svega ovoga da se naslutiti koliko su visoki zahtjevi koji se postavljaju pred profesionalne cliff divere.

Od ratničkog rituala do profesionalnog sporta

Cliff diving (u doslovnom prevodu 'skokovi s litice') mnogi smatraju najstarijim ekstremnim sportom. Za njegovo rodno mjesto uzimaju se Havaji, gdje je još u 18. stoljeću kralj Kahekili skakao u vodu s litice u Kaunolu na otoku Lanai. Njegovi ratnici su također dokazivali svoju lojalnost u ritualu Lele Kawa, što u slobodnom prijevodu znači 'skok s visoke litice u vodu na noge bez prskanja vode'.

Tradicija skokova s velikih visina postoji i u drugim krajevima svijeta, a među najpoznatijima su litice u AKapulcu (Meksiko) i, naravno, Stari most u Mostaru, s kojeg se skače otkako je izgrađen, u 16. stoljeću.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Visinski skokovi su u posljednjih nekoliko decenija prerasli u normiran sport, a ogroman poticaj njegovom razvoju dalo je "Red Bull Cliff Diving" Svjetsko prvenstvo koje se održava od 2009. godine. Ne samo da je postalo najprestižnije takmičenje u visinskim skokovima na svijetu, već je postavilo standarde, unaprijedilo kvalitet i popularizovalo ovaj sport u širokoj javnosti.

Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA) je 2012. godine visinske skokove uvrstila u program svjetskih prvenstava u vodenim sportovima, a održava se i FINA Svjetski kup u visinskim skokovima. Suvišno je naglašavati da medalje na ovim takmičenjima redovno odnose takmičari koji učestvuju u "Red Bull Cliff Diving" Svjetskom prvenstvu. Logična naredna stepenica trebala bi biti uključivanje visinskih skokova u olimpijski program.

Jubilarna sezona

Sezona 2018 je jubilarna deseta u historiji "Red Bull Cliff Divinga", a do njenog kraja prvenstvo će obići ukupno 72 stanice u 25 zemalja. Za takmičenja se biraju atraktivne lokacije - od udaljenih egzotičnih destinacija do historijskih znamenitosti. Stari most u Mostaru je u kalendar prvenstva prvi put uvršten 2015. godine, i jedina je lokacija na kojoj se skače sa UNESCO-vog spomenika Svjetske baštine.

Nakon nekoliko pojedinačnih takmičenja, 2014. godine je uvedeno i "Red Bull Cliff Diving" Svjetsko prvenstvo za žene u punom formatu.

Visina platforme za skakačice na "Red Bull Cliff Diving" takmičenjima iznosi 20-22 metra, dok muškarci skaču s visine od 26,5 do 28 m (maksimalnih 28 metara bila je visina platforme na prvom takmičenju održanom na Starom mostu, 2015. godine).

Skokove na svakom takmičenju ocjenjuje pet sudija, koji se biraju iz reda bivših vrhunskih skakača i olimpijaca. Među njima su i dvojica najboljih skakača svih vremena, Rus Dmitri Sautin i Amerikanac Greg Louganis, koji je u međuvremenu postao sportski direktor prvenstva.

Ova jubilarna deseta sezona ima sedam stanica, a pretposljednja će 8. septembra biti Mostar, grad u kojem tradicija skokova traje već 452 godine. Bit će to četvrto gostovanje svjetske elite skokova u vodu s ekstremnih visina u našoj zemlji. Ulaz na plato ispod Starog mosta će, kao i prethodnih godina, biti slobodan.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.