ATLETIKA

Za 2022. godinu planiram svoj 300. maraton

Piše: Er. BIJEDIĆ

18.8.2018

Među trkačima koji su se pojavili na prvom izdanju Cazinskog maratona održanog prošle nedjelje svakako posebno mjesto zauzima Franjo Lončar. Sa svoje 64 godine Lončar je maratonac s najviše istrčanih trka na 42.195 metara u Hrvatskoj.

 Svjetski nivo

Naime, u Cazinu je ovaj član kluba “Super Marathon” iz Italije istrčao svoj 260. maraton i ukratko podijelio svoje osnovne dojmove o novoj dugoprugaškoj trci u BiH.

- Cazinski maraton je težak, ali simpatičan. Staza je malo komplicirana, sigurno da nije brza, ali je dobra u takmičarskom smislu - rekao je Lončar o još jednoj od brojnih novih

trka organiziranih u BiH u posljednje dvije godine.

Trkač s najviše istrčanih maratona na Balkanu je Drago Boroja iz Srbije, koji je po posljednjoj evidenciji stigao do brojke od 393 maratona i jedini je iz regije član “Kluba 300+ maratona”. Ovaj klub se vodi na svjetskom nivou, a evidenciju vode članovi

japanskog “Kluba 100 maratona”.

Na listi se nalaze maratonci iz čitavog svijeta koji su istrčali najmanje 300 maratona, a što je zaista impresivno postignuće. Uskoro bi se Boroji na ovoj listi mogao pridružiti i Lončar, koji je svoj prvi maraton istrčao 1994., kada je imao 42 godine.

 Dobar rezultat

- Moj tempo je 13–14 maratona godišnje, tako da očekujem da za tri i po godine istrčim svoj 300. maraton. Planiram da će to biti Ljubljanski maraton 2022. godine, ako budem živ - izjavio je Lončar.

Lični rekord na maratonu mu je vrlo respektabilnih 2:47:36, a istrčao ga je upravo u Ljubljani 2001. godine sa punih 48 godina.

 Rodom iz BiH

Zanimljivo je da su i Boroja i Lončar rodom iz BiH, iako ih je životni put odveo u Hrvatsku i Srbiju. Boroja je iz Starog Sela kod Donjeg Vakufa, a Lončar iz Gornje Lupljanice kod Dervente.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.