INDIJA

Manu Baker, tinejdžerska sportska zvijezda, roditeljima zabranila da je prate na putovanjima

N.C.

21.8.2018

Indijska streličarka Manu Baker (Bhaker) ne dozvoljava više roditeljima da je prate na takmičenja u inozemstvo, jer se, kako kaže, pokušava prilagoditi životu sportske zvijezde.

Iako ima samo 16 godina, Manu je ove godine donijela kući zlatne medalje sa Svjetskog kupa i Igara Komonvelta, čime je stekla veliku popularnost u domovini. Na Azijske igre, koje su u toku u Indoneziji, otišla je kao favoritkinja za osvajanje medalje.

Zavidi kolegama

Uspjeh je, međutim, imao cijenu pa tako Manu sada ima striktan plan treninga i nema više vremena za tinejdžersku zabavu. To znači manje druženja sa prijateljima i samo jedan sat dnevno kuckanja po mobitelu.

Zauzvrat, Manu je roditeljima zabranila da je prate na putovanjima, gdje pokušava naći djelić slobode.

- Oni me limitriraju. Jedi ovo, nemoj ono, ne idi tamo, uradi ovo, nemoj ono. Ne pričaj na mobitel, idi u krevet... To je malo previše - požalila se Manu Baker novinarima u indonezijskom gradu Palembangu, koji je, skupa s Džakartom, domaćin Azijskih igara.

Baker dan započinje u pet ujutro jogom i meditacijom, a završava treningom. Najveća kazna joj je što ima samo sat dnevno za korištenje mobitela.

Uprkos godinama, takmiči se sa seniorima u disciplinama sportski pištolj 25 metara i zračni pištolj 10 metara. Ponosna je na svoje dosadašnje uspjehe, ali ipak pomalo zavidi starijim kolegama.

- Oni su seniori i slobodni su. Mogu raditi šta im je volja. Smiju koristiti mobitel kad god hoće - kaže Manu.

Baker je slavu stekla početkom ove godine, kad je postala najmlađa Indijka osvajačica zlatne medalje na Svjetskom kupu.

Ponovo je kročila na postolje u aprilu na Igrama Komonvelta u Australiji, gdje je postavila rekord Igara, postigavši 240,9 poena iz zračnog pištolja.

Krug prijatelja

Baker je izjavila da je od februara kod kuće u Harjani provela manje od deset dana, žrtvujući školu za sportska putovanja. Priznaje da se pri tome često osjeća usamljeno.

- Moji drugovi smatraju da se više ne mogu zabaviti sa mnom. “Ona je osvajačica zlatne medalje, moramo je poštovati”, govore. Krug mojih prijatelja se smanjio - tužno kaže Manu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.