ZDRAV ŽIVOT

Dvije hiljade biciklista na utrci "Giro di Sarajevo"

Događaj predstavlja vrhunac sezone ovog sporta u BiH

M. Kadrić

Fena

2.9.2018

Gotovo 2.000 biciklista iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovogodišnjoj najmasovnijoj biciklističkoj manifestaciji u državi "Giro di Sarajevo". 

Startne pozicije biciklisti su zauzeli ispred škole ''Skender Kulenović'' na Dobrinji, nakon čega su se u Nedžarićima priključili na glavnu gradsku saobraćajnicu, kojom su vozili do Vijećnice, te nazad do cilja na Vilsonovom šetalištu. 

- Ova događaj predstavlja vrhunac biciklističke sezone u Bosni i Hercegovini, promociju biciklizma i zdravog života. Drago nam je što su u posljednjem periodu i nadležni prepoznali značaj biciklizma te je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo jedan od pokrovitelja "Giro di Sarajevo" - rekao je Feni jedan od organizatora Tarik Šabanović.

Kaže da se u proteklih 11 godina, koliko se organizira "Giro di Sarajevo", broj biciklista u Sarajevu uvećao u toj mjeri da na desetine hiljada aktivnih biciklista koriste svakodnevno bicikl kao rekreaciju, ali i alternativno sredstvo prijevoza. 

To je svojim učešćem u trci pokazao i kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, koji je istakao zadovoljstvo što se sredstva izdvajaju za sve benefite koje biciklizam donosi jednoj urbanoj sredini.

- Prezavodoljan sam ovolikim brojem učesnika, koji su pokazali da idemo dalje u razvoju biciklizma u Sarajevu. Zahvaljujući udruženju "Giro di Sarajevo", uređeno je dosta staza, a u tome će im i Ministarstvo nastaviti pružati podršku - kazao je za Fenu Kurić.  

Dolaskom na cilj učesnici su poručili da, koristeći opremljene urbane staze za kretanje biciklista u Kantonu Sarajevo, čuvaju prvenstveno svoje zdravlje te štede novac za druga zadovoljstva s obzirom na to da ga ne troše na gorivo ili gradski prijevoz. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.