NAŠA TEMA Najplaćeniji bh. sportisti na svjetskoj sportskoj sceni

Jusuf Nurkić zarađuje više od svih fudbalera

Bh. sport na niskim granama

N. DEMIROVIĆ
03.09.2018 21:15

Foto: Nurkić: Odličan četverogodišnji ugovor

Donedavno je Mirza Teletović bio najplaćeniji bh. sportista. On je u Milvokiju imao ugovor na 10 miliona dolara po sezoni (nešto više od 8,5 miliona eura), ali je po napuštanju NBA lige tu titulu morao prepustiti.  

NBA ugovor

Kratko su primat preuzeli fudbaleri, a onda je stigao novi ugovor za Jusufa Nurkića, koji ga je svrstao na vrh liste. Nurkić će u naredne četiri sezone zaraditi 48 miliona dolara (više od 41 milion eura). Njegova godišnja primanja su oko 10,3 miliona eura. Tako najplaćeniji bh. sportista u ovom trenutku zarađuje 28.200 eura dnevno.

Nije baš da je visinom zarade odmah iza njega, ali je drugi najplaćeniji bh. sportista. Sead Kolašinac zarađuje 119,5 hiljada funti sedmično ili, kada se preračuna i pretvori u nama nešto jasnije eure, nešto manje od sedam miliona eura godišnje. Kako vole Englezi navesti, to je bazna plaća bh. reprezentativca, bez bonusa i premija.

Nedavno potpisani novi ugovor Miralema Pjanića doveo ga je na treće mjesto najplaćenijih bh. sportista. Prema tom novom ugovoru, reprezentativni veznjak postao je treći najplaćeniji igrač kluba s godišnjom zaradom od 6,5 miliona eura.

Veliki troškovi

I iza Pjanića plasirani su uglavnom fudbaleri. Edin Džeko zarađuje 4,5 miliona, Asmir Begović četiri miliona, Vedad Ibišević 3 miliona, a Senad Lulić 1,2 miliona eura.

Od ostalih sportova teško se neko može ubaciti na ovu listu. Damir Džumhur je nominalno zaradio više od tri miliona dolara u karijeri, međutim, tu se ne radi o zaradi, već, kako bi se to kod nas reklo, o prometu. Damir Džumhur je od turnirskih nagrada u prvih osam mjeseci ove godine zaradio nešto više od 800.000 dolara (manje od 700 hiljada KM), te se tako može reći da je mjesečno zarađivao 87.500 KM, ali taj iznos je umnogome manji kada se oduzmu troškovi putovanja, priprema, stručnog osoblja. Naravno, dostupne nisu zarade od sponzorskih ugovora.

Domaći sport ne treba ni spominjati, jer se radi o mizernim ciframa za svjetske, pa i regionalne okvire.

Najplaćeniji u drugoj ligi

Muhamed Bešić, prema pisanju britanskih medija, ima ugovor na 1,6 miliona eura po sezoni s Evertonom. I ove sezone će provesti na pozajmici, a sigurno će dobar dio ugovorne obaveze podmirivati Midlesbro, u kojem će igrati kao posuđen igrač.

Musin ugovor

Džanan Musa je ove sezone postao igrač Bruklina i ima „rookie“ ugovor. Prema tom ugovoru, on će u prvoj sezoni, kada se preračuna iz dolara, zaraditi oko 2,7 miliona KM. Već sezonu poslije zarada će mu biti 3,2 miliona KM.

NA VRH