RUKOMET

Švicarska je bila opomena da počistimo ispred kuće

Piše: Er. BIJEDIĆ

3.9.2018

Nakon što se ovoga ljeta preselio na krajnji sjever Njemačke, u redove aktuelnog prvaka Bundeslige u rukometu, ekipu Flensburg, naš reprezentativni golman Benjamin Burić prošao je pripreme s klubom i već odigrao nekoliko službenih utakmica.

- Važno je da smo u prvenstvo krenuli dobro jer u Njemačkoj nikoga nije lako dobiti, pogotovo u gostima - kaže Burić (28), koji minutažu dijeli sa mladim norveškim čuvarem mreže Torbjornom Bergerudom.

Imaju respekt 

No, Benjamin je u Flensburg stigao iz Veclara kao jedan od najboljih golmana Bundeslige i njegov status je neupitan.

- Osjetim da svi u klubu imaju respekt, što mi je drago. Mislim da imam dobar status, odličan odnos s trenerom i saigračima. Vjeruju mi i osjećam se lijepo kad sam na golu - priča čuvar mreže Flensburga.

Njegova forma i nivo igre se posljednjih godina stalno dižu pa je slično očekivati i u sljedećoj sezoni.

- Dobro treniram, radim i mislim da se to treba negdje vidjeti - ističe Benjamin, kojem nije trebalo mnogo vremena za adaptaciju na novu sredinu.

- Bilo je važno da prođe ovaj dosadni dio priprema i krenu utakmice. S velikim samopouzdanjem grabim naprijed - ističe Burić.

Flensburg, kao bivši prvak Evrope, uvijek ima najviše ambicije.

- Uvijek ciljaju na visoko, ali promijenili smo ovog ljeta šest igrača koji su nosili ekipu desetak godina. Došlo je šest relativno mladih igrača i mi smo jedna od mlađih ekipa. Sa 27 godina treći sam najstariji.

Ova generacija mora isto neke trofeje uzeti. Imamo određeni pritisak, ali ne baš da moramo osvajati, ipak nam je ovo prva zajednička sezona - ističe Burić.

I dok mu na klupskom planu ide odlično, malo toga je moguće reći kad je u pitanju seniorska reprezentacija BiH zbog svih nedaća s kojima se susreće krovna kuća bh. rukometa.

Mnogo nedaća

Kako je sve upitno, tako je neizvjestan i nastup bh. reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje startaju u oktobru.

- Mene niko nije nazvao i rekao hoće li biti poziva, hoćemo li igrati, na čemu smo i gdje smo. To je velika sramota, možda nema niko ni da me obavijesti. Ja na sve to ne mogu ni utjecati, oni koji tamo u Savezu sjede moraju odlučiti, a meni je samo ostalo da se malo isključim iz kompletne te priče - kaže Benjamin.

Reprezentativci su se i prethodno susretali sa sličnim problemima, okupljanja su uvijek nosila pitanje sredstava kojima će se finansirati takmičenje A tima.

- Kad god krenemo u kvalifikacije, imamo to pitanje. Švicarska (ispadanje iz baraža za Svjetsko prvenstvo, op. a.) nam je bila opomena da počistimo ispred svoje kuće, a vidi se koliko smo sredili u međuvremenu.

Kod nas se radi od danas do sutra, nemoguće je znati nešto mjesec unaprijed, da ne pričamo o nepostojanju nekog sistematskog razvoja rukometa - zaključio je Burić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.