TENIS Drama na završnici posljednjeg grend slema u sezoni

Haos u finalu US Opena: Serena izgubila nakon vrijeđanja sudije i oduzimanja gema

Iskoristila je čak 13 Sereninih neprisiljenih grešaka i bez većih problema dobila set s dva brejka

Index.hr
09.09.2018 09:11

Foto: Arhiv

Fantastična Naomi Osaka postala je prva japanska osvajačica grend slema nakon što je u neviđeno kontroverznom finalu US Opena pobijedila svoju heroinu iz djetinjstva Serenu Vilijams (Williams) sa 6:2, 6:4.

Njen uspjeh karijere ostat će u sjeni incidenta iz drugog seta u kojem je Serena Vilijams nazvala sudiju Alberta Ramosa lopovom i za to bila kažnjena gemom koji ju je na kraju stajao meča.

Hladnokrvna 20-godišnja Osaka, koja je Serenu razbila u njihovom prvom međusobnom susretu u Majamiju ove godine, riješila je prvi set za nešto više od pola sata. Iskoristila je čak 13 Sereninih neprisiljenih grešaka i bez većih problema dobila set s dva brejka.

Haos je počeo u drugom setu kad je Serena pri vodstvu 1:0 u gemu u kojem je Osaka servirala dobila upozorenje sudije za "coaching". Njen trener Patrik Muratoglu (Patrick Mouratouglou) joj je nešto gestikulirao uzdignutim palčevima, što je Ramos protumačio kao šifrirane savjete. Iznervirana Serena je u tom trenutku prišla sudiji.

- Dignuo je palčeve u znak podrške. Mi nemamo nikakve tajne signale i znam da ti to možda ne znaš, ali to je istina. Nikad ne bih varala da pobijedim. Radije bih izgubila i samo želim da to znaš - rekla je Serena koja je ubrzo povela 3:1 i potpuno se vratila u meč.

No, u sljedećem gemu je napravila dvostruku grešku na brejk-loptu i od bijesa razbila reket i za to dobila kazneni poen, budući da je već imala upozorenje. Serena je potpuno izgubila živce.

- Nisam varala, trener mi ništa nije govorio. Kako možeš to reći? Duguješ mi izvinjenje! Nikad u životu nisam varala. Imam kćerku i ovdje se borim i za njena prava - urlala je Amerikanka.

Osaka je odservirala za 3:3 i onda oduzela Sereni servis za 4:3. Nakon što je sjela na klupu, Serena je ponovo započela raspravu.

- Reci da ti je žao! Reci! Ma, znaš što... Ne obraćaj mi se! Ukrao si mi poen, ti si lopov - rekla je Serena i krenula na svoju stranu terena.

Sudija Ramos je zastao na trenutak i onda je Serenu, u skladu s pravilima, nakon upozorenja i kaznenog poena kaznio i oduzimanjem gema pa je Osaka povela 5:3. Pozvao je obje igračice do stolice, a Vilijams više nije imala živaca.

- Ti se šališ? Kao što sam rekla, ti si lopov jer si mi ukrao poen. A ja nisam prevarantica i rekla sam ti da mi se izviniš - vikala je Serena i u tom trenutku zatražila izlazak supervizora i glavnog sudije turnira na teren.

Ramos je glavnom sudiji turnira objašnjavao zašto je tako postupio, a Serena više nije mogla zadržati suze.

- Postoje neki muški igrači koji se puno ružnije ponašaju od mene. No, uzet ćete mi ovo zato što sam žena!? To uopće nije uredu, jednostavno nije fer. Njih se nikad ne kažnjava - govorila je Serena kroz suze, ali sudija odluku više nije mogao promijeniti.

Publika je u tom trenutku eksplodirala i počela glasno zviždati, no Osaka je zadržala hladnu glavu i rutinski privela meč kraju za svoj prvi Grand Slam u karijeri.

NA VRH