RUKOMET

Šest ’Zmajeva’ u borbi za trofej

Boje svojih klubova u ovom takmičenju branit će Mirsad Terzić, Tomislav Nuić, Benjamin i Senjamin Burić, Muhamed Zulfić te Marko Tarabokija

N.C.

12.9.2018

Sa četiri utakmice prvog kola danas počinje rukometna Liga prvaka za sezonu 2018/19.

Već prvog dana će na teren izaći i Muhamed Zulfić, reprezentativac Bosne i Hercegovine, u meču njegovog Dinama iz Bukurešta i norveškog Elveruma (18.30 sati).

Monpelje brani

Danas u takmičenju debitira finski klub Rihiman Koks u meču protiv Ademar Leona, a još igraju ukrajinski Motor protiv Pari Sen Žermena i njemački Rajn Nekar Leven protiv Barcelone.

Francuski Monpelje pokušat će učiniti ono što nijedan klub prije nije uspio, odbraniti titulu osvojenu prošle sezone pobjedom u finalu nad ligaškim rivalom Nantom.

Prema rasporedu, bit će odigrano 200 utakmica, prvo njih 172 u grupnoj fazi, zatim četiri u plej-ofu iz grupa C i D, pa 12 u četvrtfinalu, osam u četvrtfinalu te još četiri meča u finalnom turniru, fajnal-foru.

Osim Zulfića, ove sezone u najjačem klupskom rukometnom takmičenju Evrope igrat će i reprezentativci naše zemlje Tomislav Nuić za Bešiktaš, Benjamin Burić za Flensburg, Mirsad Terzić za Vesprem, Marko Tarabokija (Tarabochia) za Vislu Plok i Senjamin Burić u dresu Zagreba.

Upravo hrvatski predstavnik Zagreb ove godine bilježi jubilarni, 25. nastup u elitnom takmičenju, po čemu je ovaj klub rekorder ispred Celja i Vesprema, koji imaju nastup manje.

Rekordan je i broj zemalja, njih 20, iz kojih dolazi 28 klubova učesnika, a najviše predstavnika, tri, imat će Francuska. Po dva kluba daju Njemačka, Španija, Danska, Mađarska, Makedonija i Poljska.

Četiri grupe

Klubovi su podijeljeni u četiri grupe, A i B grupa imaju po osam, a C i D po šest članova. Pobjednici grupa A i B izbjeći će osminu finala i direktno će se plasirati u četvrtfinale.

Završni turnir igrat će se 1. i 2. juna iduće godine u Kelnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.