INOVACIJE

Ros Bron: Hoćemo F1 koju će djeca kačiti na zid, ova sad nije dobra

Menadžment "najbržeg cirkusa" na svijetu se nada da će od 2021. godine biti bolja i za utrkivnje i za gledanje

Uskoro novi izgled

B92.net

15.9.2018

Formula 1 radi na promjenama bolida i menadžment "najbržeg cirkusa" na svijetu se nada da će F1 od 2021. godine biti bolja i za utrkivnje i za gledanje.

Nedovoljno preticanja, uprkos uvođenju DRS zona, gubitak performansi bolida kada se sustigne protivnik, ali i izgled – to su neke od stvari koje namjeravaju promijeniti.

Formula sarađuje s Međunarodnom automobilskom federacijom (FIA) na tim promjenama, a šef Formule 1 motorsporta Ros Bron kaže da su o njima obaviješteni i timovi.

- Kad smo počeli gledati u budućnost i razmišljati u bolidu za 2021. godinu, primarni cilj je bio da omogućimo automobilima da se bolje utrkuju. Automobili koje sada imamo vrlo loše prate jedni druge. Čim dođu na nekoliko dužina jedni od drugih, značajno gube na aerodinamici. To je ogromna količina izgubljene snage. Zbog toga hoćemo da razumijemo zbog čega je tako i kako to možemo unaprijediti. Zadovoljan sam što mogu da kažem da smo na 80 posto u tom smjeru, blizu rješenja - rekao je Ros Bron za zvanični sajt F1.

On je istakao da rad na poboljšanju aerodinamike neće biti jedina novina, pa će "najbrži cirkus" na svijetu morati opravdati i epitet atraktivnog.

- Kako vrijeme prolazi, još jedan cilj nam je da napravimo automobile koji odlično izgledaju. Hoćemo bolide koji izgledaju bolje od onih koje vidite na videoigricama, bolidi koje će djeca htjeti kačiti na svoje zidove. Na svakom koraku, kako smo radili na evoluciji automobila, imali smo i nekoga ko je grafički predstavljao kako će auto izgledati. Ključno je da se ostvari prvobitni cilj, ali što uz to ne bismo imali i auto koji dobro izgleda, kad već evoluira? Hoćemo onaj koji inspirira. F1 je uvijek bio vrhunac motosporta i bolid treba izgledati senzacionalno - rekao je Ros.

Kokpiti bi tako mogli dobiti "prsten" za zaštitu vozača, ali i koji će podsjetiti na avione lovce.  

Radit će se, kako kaže, i na tome da se pneumatici i točkovi učine "čistijim".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.