ZDRAV ŽIVOT

Četiri hiljade biciklista prodefiliralo tuzlanskim ulicama

Promocija urbane mobilnosti

E.Sk

16.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sedma tuzlanska biciklijada u nedjelju je privukla oko četiri hiljade biciklista koji su po sunčanom vremenu prodefilirali tuzlanskim ulicama. Tradicionalnu manifestaciju organizirao je Biciklistički klub “Tuzla”, a predsjednik tog kluba Mirsad Jusić ističe kako je taj sport u BiH sve popularniji.  

- Dužina današnje rute je 14 kilometara za odrasle osobe, a organizirali smo i malu biciklijadu za najmlađe u dužini od jednog kilometara – ističe Mirsad Jusić.

I Evropska unija je podržala Tuzlansku biciklijadu koja se ove godine održala u okviru Evropske sedmice mobilnosti, a koja ima za cilj promociju urbane mobilnosti i alternativnih prijevoznih sredstava uz moto "Kombinuj i kreći se".

Sami biciklisti i ovoga puta su ukazali na problem nedostatka biciklističkih staza u Tuzli uprkos ranijim obećanjima da će biti izgrađene. Zbog toga je sigurnost biciklista u Tuzli na nezavidnom nivou.  

S ciljem omasovljenja rekreativnog biciklizma i animacije građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka, krenulo se s organizacijom Tuzlanske biciklijade, koja je iz godinu u godinu masovnija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.