JAPAN

Nakon zemljotresa Saporo odustao od kandidature za ZOI 2026. godine

Namjeravaju se ponovo kandidirati za ZOI četiri godine kasnije

AFP

Fena

17.9.2018

Japanski grad Saporo odustao je od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine nakon nedavnog zemljotresa koji je pogodio grad i okolicu. 

U zemljotresu koji se dogodio 68 kilometra jugoistočno od Saporoa, glavnog grada Hokaida, poginule su 44 osobe, dok je 660 povrijeđeno.

Zemljotres je izazvao i odrone te oštetio ceste i domove u Saporu, gradu od 1,9 miliona stanovnika. Zbog zemljotresa nestalo je struje u 2,9 miliona domova na Hokaidu, a u prekidu su bile i telefonske veze i televizijski signal u Saporu. 

Gradske vlasti objavile su kako se Saporo povlači iz kandidature za ZOI 2026. godine kako bi sva sredstva usmjerio na izgradnju uništene infrastrukture, ali su poručili kako će se ponovo kandidirati za ZOI četiri godine kasnije.

Saporo, koji je bio domaćin ZOI 1972. godine, bio je jedan od devet gradova koji su pokazali interes za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine. 

Pojedinačne kandidature istaknuli su Kalgari, Grac, Štokholm, Sion i Erzurum, dok su zajedničku kandidaturu najavili Kortina di Ampeco, Milan i Torino.

Kandidati imaju rok do oktobra, do kada moraju predati i službenu kandidaturu, a MOO će domaćina ZOI 2026. izabrati u septembru iduće godine. 

Iduće ZOI održat će se 2022. u Pekingu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.