ASOVI

Amel Tuka otvoreno: Naši treneri i dalje rade po ruskom sistemu

Nemam problem s čestim doping-kontrolama

Tuka: Moj trener u Italiji sa 69 godina ide na seminare

Avaz Sport

24.9.2018

Atletika baš i nije sport koji je posebno urezan u srce bosanskohercegovačkih navijača, ali je u jednom trenutku 2015. godine nacija bila prikovana za male ekrane, iščekujući šta će učiniti Amel Tuka.

I učinio je, donio je bronzu sa svjetskog prvenstva u disciplini na 800 metara. Nakon toga uslijedile su povrede i određen pad, ali Tuka sigurno nije rekao posljednju riječ.

Takmičenjem u Zenici u subotu stavio je tačku na atletsku sezonu u 2018. godini, ali to se može nazvati i početkom priprema za narednu.

Prvi korak 

- Prvi korak je odlazak u Split, gdje ću angažirati jednog vrhunskog nutricionistu. Svjestan sam da sam u teretani dobio malo mase i sve to treba izbalansirati na najbolji mogući način - najavljuje Tuka.

U jednom trenutku, nakon velikih rezultata, Tuka je postao jedan od najtestiranijih atletičara. Učestale su doping-kontrole.

- Ove sezone nisam htio spominjati te kontrole.

Nekako sam htio i sam sebe rasteretiti, ali moram priznati da sam skoro svaki mjesec imao kontrolu, pa i na nedavnom Evropskom prvenstvu u Berlinu, odmah po dolasku, čim sam se čekirao u hotelu - kaže Tuka.

Neki Tukini konkurenti imali su nekorektne izjave, spominjali su da je došao niotkuda i drastično popravio rezultat, možda time i navukli antidoping agenciju na češće testiranje bh. atletičara.

- Što se mene tiče, nemam problem, jer znam da sam čist, ali imam dozu straha. Nikad ne znate može li vam neko nešto napraviti, ali sve je prolazilo dobro i mislim da će tako biti i u budućnosti.

Staza u Zenici

Svjestan sam da je mnogima bilo čudno da dođe jedan atletičar iz male zemlje i istrči najbolji rezultat u svijetu, ali drago mi je da je više puta potvrđeno da je to jedan najčistiji mogući način. Uvijek sam im na raspolaganju - naglašava bh. rekorder.

Tukini rezultati su vrhunski, ali, na žalost naše atletike, nisu pravilo. Neki rekordi u ovom sportu u Bosni i Hercegovini su stari i više decenija. Postavlja se pitanje zašto je to tako.

- Moj trener je iz Italije. U BiH je problem nedovoljne edukacije trenera. Imam ja stazu u Zenici istu kao u Italiji, uz naravno neke propratne stvari koje su mi vani na raspolaganju, ali u svakom slučaju mislim da je mnogo do trenera.

Moj trener ima 69 godina i još ide na seminare, a naši treneri nisu u toku. Nije to više onaj ruski sistem, mnoge su se stvari promijenile. Treninge treba prilagoditi, motivirati djecu, a ne ubijati ih na treninzima - naglašava najbolji bh. atletičar.

Dobar početak

Amel Tuka kaže da je imao priličan hendikep u protekloj sezoni, nakon što je sve dobro krenulo u dvorani.

- Stigla je pauza od mjesec u veoma nezgodnom trenutku zbog povrede stopala. U ovom sportu to je veliki hendikep i jednostavno nije moglo više - naglasio je Tuka.

Put do vrha

- Put do vrha je puno lakši nego ostanak. Dolaziš i vidiš takmičare koje si vidio samo na TV-u.

To je veliki izazov. Kasnije svi paze na vas, a kod vas je veći pritisak - mišljenja je Tuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.