RUKOMET

Danske legende inspiracija “Zmajevima”

Lase Boesen i Kasper Hvit osvajači su zlata sa Eura 2008. godine i nadam se da će i meni malo olakšati život, kaže Šuman

Šuman: Dobit će veliku pomoć

Avaz Sport

28.9.2018

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, došao je na ideju da pojača stručni štab angažirajući Lasea Boesena (Lasse), bivšeg sjajnog saigrača iz Koldinga. 

- Radi se o čovjeku koji je učio rukomet na terenu i mnogo zna, jer je igrao u velikim klubovima i osvajao medalje na međunarodnim takmičenjima. Zamislili smo da nam pomogne u predstojećim kvalifikacijama, a vjerujem da će njegovo prisustvo biti inspirativno za sve nas, igrače, trenere pa i navijače – kaže Šuman.

Boesen je s reprezentacijom Danske osvojio evropsko zlato te svjetsko srebro i bronzu, a igrao je u Koldingu, Portland San Antoniju, Lemgu i Flensburgu.

- Boesen će biti trener u reprezentaciji, ne bih da ga oslovljavam asistentom. Svi znaju o kome se radi i nadam se da će i meni malo olakšati život. S igračima će se sporazumijevati na engleskom, a nas dvojica ćemo između sebe razgovarati na danskom. Naučio je on i nekoliko riječi na našem jeziku igrajući tokom karijere s rukometašima s naših prostora, kao što je Ivano Balić, s kojim je igrao u Portland San Antoniju - dodaje Šuman.

Drugo stručno pojačanje bit će bivši golman Kasper Hvit (Hvidt), također fenomenalni Danac. Kao i Boesen, osvajač je zlata sa Eura 2018. godine.

- Hvit će doći da pomogne i neće biti stalni član reprezentacije nego će nam biti gost. I on donosi veliko iskustvo i znanje i vjerujem da će, također, svojim prisustvom inspirirati naše rukometaše - rekao je Šuman.

Osim spomenute dvojice legendarnih danskih rukmetaša i stručnjaka, Šuman će na okupljanje reprezentacije BiH pozvati i naše legende Damira Radončića, Senjanina Maglajliju i Edina Bašića, koji će, također, sudjelovati u stvaranju pozitivne atmosfere u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.


Imamo priliku za Euro

Naša reprezentacija se u kvalifikacijama za Euro 2020. nalazi u grupi s Češkom, Bjelorusijom i Finskom. Prve utakmice igraju se u oktobru.

– Ovo je velika prilika da prvi put odemo na Evropsko prvenstvo iako su protivnici neugodni, a mi imamo milion problema. Ipak, odlučni smo da napravimo taj iskorak - kaže Šuman.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.