OKBIH

Predstavljeni sportisti koji će nastupati za BiH na Olimpijskim igrama mladih

Potcrtana važnost učestvovanja bh. predstavnika na velikim sportskim takmičenjima

Fena

Fena

1.10.2018

Na Olimpijskim igrama mladih (YOG), koje će biti održane u Buenos Ajresu (Argentina) od 6. do 18. oktobra, predstavnici Bosne i Hercegovine takmičit će se u atletici, plivanju i streljaštvu, a bh. tim čini 11 članova, od kojih šest sportista, tri trenera, mlada ambasadorica i šef misije.

Bosnu i Hercegovinu će na toj prestižnoj sportskoj smotri u atletici predstavljati Aleksandra Roljić i Jovan Rošić (disciplina 400 m), u plivanju Emina Pašukan (50, 100, 200 m, prsno), Tina Tadić (200 m, prsno) i Fatih Tahirović (50 m, delfin), a u streljaštvu Amar Dizdarević (zračna puška, 10 m).  

S bh. takmičarima u Buenos Ajres putuju i njihovi treneri Goran Panić (atletika), Goran Grahovac (plivanje) i Edin Fazlija (streljaštvo), mlada ambasadorica, proslavljena bh. džudistkinja Aleksandra Samardžić te Said Fazlagić, šef misije i generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) na kojoj je predstavljen bh. tim te još jednom potcrtana važnost učestvovanja bh. predstavnika na velikim sportskim takmičenjima, a o čemu su govorili mladi sportisti, kao i čelnici OKBiH Marijan Kvesić i Izet Rađo. 

Uz Rađu i Kvesića, članovima bh. sportske ekspedicije pozdrave i izraze podrške uputio je i predsjednik OKBiH Siniša Kisić, koji usljed bolesti nije mogao prisustvovati događaju.

Članovi mladog tima iskazali su zahvalnost Olimpijskom komitetu BiH za pruženu priliku, uz očekivanje da će dostojno predstavljati zemlju i pokazati se u najboljem izdanju te ostvariti dobar plasman. 

Aleksandra Samardžić, istaknuta bh. džudistkinja koja je na YOG-u prije četiri godine osvojila medalju, kazala je kako će u ulozi mlade ambasadorice biti pri ruci mladim bh. sportistima i maksimalno podržati aktivnosti bh. tima.

Inače, OKBiH je, uz tehnički segment i organizaciju svih planskih aktivnosti, podržao odlazak i nastup mladih bh. sportista s 15.000 američkih dolara koji su osigurani putem projekta stipendija. 

Treće ljetne olimpijske igre mladih bit će održane od 6. do 18. oktobra u Buenos Ajresu.

Olimpijske igre mladih predstavljaju izuzetan sportski događaj kojim se, osim sportskih takmičenja, promoviraju - jedinstveni kulturni i obrazovani program (CEP), uključujući pet glavnih tema: Olimpizam, Društvena odgovornost, Razvoj vještina, Izražavanje i blagostanje, Zdravi stilovi života. 

Ovogodišnje izdanje YOG-a okupit će 3.998 sudionika 206 zemalja, a bit će održano u četiri tematska parka koji se nalaze u različitim dijelovima Buenos Ajresa, u skladu s pravilima MOK-a.

Svojevrstan kuriozitet predstavlja činjenica da će prvi put na ovim igrama sudjelovati jednak broj predstavnika oba spola (po 1.999). 

Programom Ljetnih olimpijskih igara mladih obuhvaćena su takmičenja u 37 sportova koji su zastupljeni i na Olimpijskim igrama.

Kao i Olimpijske igre, Olimpijske igre mladih održavaju se svake četiri godine. Prve ljetne olimpijske igre mladih održane su u Singapuru 2010. godine, dok su 1. zimske olimpijske igre mladih održane u Austriji 2012. godine. 

Ceremonija otvaranja Ljetnih olimpijskih igara mladih predviđena je za subotu, 6. oktobar, a naredni YOG će biti održan u Lozani 2020. godine (zimsko izdanje).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.