KOŠARKA

Dino Rađa: Divac nije nacionalista, isto bih uradio i sa srpskom zastavom

Splitska Jugoplastika najbolji evropski klub 20. stoljeća.

Arhiv

Avaz Sport

1.10.2018

Bivši košarkaški reprezentativac Jugoslavije (SFRJ) i Hrvatske Dino Rađa, izjavio je u nedjelju da Vlade Divac nije srpski nacionalist i da bi isto učinio i on da je neko "u ono doba" 1990. došao u teren sa srpskom zastavom.  

Rađa je to rekao gostujući na HRT-u, aludirajući na događaj sa Svjetskog prvenstva u košarci u Argentini 1990. godine i titule selekcije SFRJ, kada je Divac od jednog navijača koji je ušao u teren uzeo i bacio hrvatsku zastavu.

- Da je meni u ono doba neko došao sa srpskom zastavom, ja bih isto to napravio… Najveći dio sportskih uspjeha postigao sam kroz tu državu, dok bi sad neko to htio izbrisati tek onako gumicom -   rekao je proslavljeni igrač, koji je nedavno postao član košarkaške Kuće slavnih.

Danas kada na to gleda, rekao je Rađa, to nije bio pravi potez, ali bila su, kako reče to neka druga vremena.   

Rađa smatra da je najbolja košarkaška petorka Toni Kukoč, Vlade Divac, Dražen Petrović, Jure Zdovc i Dino Rađa, dodavši da je ta ekipa tada mogla sve.  

Ovaj proslavljeni košarkaški as je još dodao kako je  splitska Jugoplastika najbolji europski klub 20. stoljeća.

- Bili smo ekipa klinaca u kombinaciji s jednim iskusnim Duškom Ivanovićem, a Peras i Sobin bili su koju godinu stariji od nas. Organizacija kluba, način rada, sve to skupa na neki način počneš cijeniti tek kasnije”, rekao je Rađa. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.