KVALIFIKACIJE Na Evropsko prvenstvo 2020., koje će se održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, prvi put će nastupiti 24 reprezentacije

Bilal Šuman objavio spisak rukometaša za predstojeće mečeve u Minsku i Tuzli

Domaćini su već osigurali plasman, kao i aktuelni šampion Španija

Avaz Sport
10.10.2018 19:55

Foto: Arhiv

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman objavio je spisak od 28 igrača na koje će računati na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Prema njegovim riječima, na okupljanje 21. oktobra u Tuzli pozvat će 22 rukometaša, koji će konkurirati za duele s Bjelorusijom u Minsku i Češkom u Tuzli, javlja agencija Anadolija (AA).

S obzirom na činjenicu da će neki od reprezentativaca doći tek 22. oktobra i na zgusnut raspored putovanja za Minsk i nazad te da se ogled s Česima u Mejdanu igra 26. oktobra, Šuman i njegov saradnik Danac Lasse Boesen imat će tek tri ili četiri treninga kompletnim timom. No, to ga nije pokolebalo u namjeri da iz prva dva susreta u grupi “5” osvoji barem dva boda. 

- Što se tiče matematike kada smo mi u pitanju, trebaju nam dva boda u duelima s Bjelorusijom ili Češkom, koje su bile bolje rangirane reprezentacije od nas u žrijebu. Ako pobijedimo Finsku u dvije utakmice, onda ćemo biti i matematički na Evropskom prvenstvu. Naravno, već u Minsku ćemo ići na dva boda, bez obzira na sve probleme s kojima se susrećemo. Ne idemo s ''bijelom zastavom'' poslije svega što nam se dešavalo. Mogu samo zamisliti kako se osjećaju naši reprezentativci do kojih sigurno dolaze priče o situaciji u Rukometnom savezu BiH. No, nećemo odustati i zajedno ćemo se boriti za to da reprezentacija zaigra na Evropskom prvenstvu. Učinit ćemo sve da već u ovom ciklusu napravimo dobar posao ili u Minsku ili u Tuzli. S dva boda bismo već odškrinuli vrata Evropskog prvenstva - naglašava Šuman. 

Selektor izražava nadu da bi eventualni plasman državnog tima na smotru najboljih evropskih reprezentacija dao “vjetar u leđa” za bolje sutra bh. rukometa i rješavanje nagomilanih problema.

Na Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, prvi put će nastupiti 24 reprezentacije. Domaćini su već osigurali plasman, kao i aktuelni evropski šampion Španija, dok će se za preostalih 20 mjesta boriti selekcije u kvalifikacijama. Na EURO 2020 će tako po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane. 

Na Šumanovom širem spisku su: golmani Petar Jokanović (Red Boys, Luksemburg), Benjamin Burić (Flensburg, Njemačka), Adi Ahmetović (Gračanica), Nebojša Grajovac (Charter, Francuska), Edin Tatar (Bern Muri, Švicarska); krila: Vedran Delić (Izviđač), Tomislav Nuić (Besiktas, Turska), Srđan Predragović (Diseldorf, Njemačka), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija), Faruk Vražalić (CSM Bukurešt, Rumunija); pivoti: Senjamin Burić (Zagreb, Hrvatska), Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađarska), Muhamed Toromanović (Gračanica), Elmir Građan (Rabotnički, Makedonija); bekovi: Mirsad Terzić (Veszprem, Mađarska), Nikola Prce, Marko Panić (Azoty, Poljska), Marin Vegar (Steaua, Rumunija), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Ivan Karačić (Maccabi Rishon, Izrael), Josip Perić (Gopingen, Njemačka), Dejan Malinović (Dobrogea, Rumunija), Mirko Herceg (Massy, Francuska), Igor Mandić (Limoges, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Vladan Lončar (Nexe, Hrvatska), Mateo Rodin, Mario Pavlak (obojica Izviđač).

NA VRH