ZA POHVALU

Dvije Koreje razmatraju ideju o zajedničkoj kandidaturi za OI 2032.

Pojedinosti nisu poznate

Sportisti iz Sjeverne i Južne Koreje izašli zajedno na ceremoniji otvorenja Azijskih igara. AFP

Fena

15.10.2018

Predstavnici Južne i Sjeverne Koreje ovog će mjeseca razgovarati o mogućnosti zajedničke kandidature za Olimpijske igre 2032. godine.  

Južnokorejski predsjednik Mun Jae-in i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un su u septembru na sastanku u Pjongjangu već govorili o tome. Naredni susret će dati odgovor hoće li se dvije države odlučiti za kandidaturu. 

- Južna i Sjeverna Koreja su se dogovorile da razgovaraju o zajedničkoj kandidaturi za Ljetne olimpijske igre 2032. godine - saopćeno je u zajedničkoj izjavi za javnost, a pojedinosti nisu poznate, objavile su strane novinske agencije.

Na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama obje Koreje su sastavile zajedničku žensku hokejašku reprezentaciju, a na ovogodišnjim Azijskim igrama u Džakarti su se dogovorile za nastavak saradnje na području sporta. 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je prije nekoliko dana na zasjedanju u Buenos Ajresu izrazio želju da Sjeverna i Južna Koreja na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. sastave što više zajedničkih ekipa i nastupe pod istom zastavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.