SPORT Ruski wakeboarder Nikita Martijanov izvodio trikove za svoj novi video

Vožnja po ledenim santama na Grenlandu

Nakon što se nekoliko dana ranije pokvario brod kojim su trebali putovati, tim se morao reorganizirati

avaz.ba
16.10.2018 10:45

Foto: Red Bull

Nikita Martijanov, pionir wakeboardinga u Rusiji, poznat je po svojim ludo smjelim vratolomijama na wakeboardu, zabilježenim u videoprojektima poput "Ice Wake" ili "Way Out". Za svoj najveći projekt do sada, odlučio se za Grenland.

On i njegov tim nisu znali šta da očekuju u zaljevu Disko blizu grada Ilulisat na Grenlandu i hoće li uvjeti uopće dopuštati snimanje. Zaljev se nalazi na području glečera - među lokalnim stanovništvom poznatog kao Sermek Kudžalek (Sermeq Kujalleq) - koji proizvodi najviše ledenih santi na sjevernoj hemisferi. Ledene igle znaju isplutati i biti opasne, dok se sante leda mogu nezgodno prevrnuti.

- Sante leda se prevrću prilično često i na onima koje su se tek prevrnule led je jako gladak. Vrlo je teško i opasno i skoro je nemoguće držati ravnotežu na njima, tako da sam pokušao birati zidove santi s debelom ledenom korom preko snijega - objašnjava Martijanov.

Priliku za snimanje imali su u dva perioda dnevno. Najbolje svjetlo za snimanje bilo je ujutro, a potom opet navečer, kada bi sunce potonulo iza horizonta i dalo prelijep svjetlosni efekt "zalaska sunca".

Nakon što se nekoliko dana ranije pokvario brod kojim su trebali putovati, tim se morao reorganizirati, tako da je vučnim brodom upravljao doktor tima - mornar početnik. Kako se temperatura vode spustila ispod nule, Rus je koristio Quiksilver ronilačko odijelo od neoprena, debljine 6/5/4 mm.

- Bilo je zanimljivih situacija. Naišli bismo na neki savršen ledeni brijeg i pomislili: "To je to! Želimo snimati ovdje!" Ali onda bismo shvatili da nam druge sante blokiraju prilaz. Međutim, naš kapetan, koji cijeli svoj život plovi na tom brodu, jednostavno bi se zabio u ledenjak, dao gas do daske i pomjerio ledeni blok veličine fudbalskog terena do željene tačke - rekao je Martijanov.

U videu pogledajte kako je tekla ekspedicija na Grenland i wakeboarding egzibicije na ledenim santama.

NA VRH