RUKOMET

Odlazak na Euro 2020. pokrenuo bi i Savez

Piše: E. BIJEDIĆ

19.10.2018

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se u nedjelju, 21. oktobra, u Tuzli uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Prvi duel na rasporedu je četiri dana poslije u Minsku protiv domaće Bjelorusije, a već 27. oktobra u tuzlanski Mejdan stiže Češka.

Dobre šanse 

Iako naša kvalifikacijska grupa važi za jednu od težih (u grupi 5 je i selekcija Finske), činjenica da će EP izboriti po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane, daju i “Zmajevima” dobre šanse.

U tome će jedan od najvećih aduta selektora Bilala Šumana biti Nikola Prce. Uprkos poodmaklim igračkim godinama (38), Prce je i dalje velika uzdanica bh. selekcije.

- U Bjelorusiji će biti teško, ali smo s njima znali igrati neriješeno i kad su bili mnogo jači. Kad su u pitanju Česi, ako bismo ih pobijedili u Tuzli, napravili bismo veliki korak prema EP-u - ističe Prce.

Dijeli minutažu

Iskusni reprezentativac vjeruje da bi dobri rezultati na terenu mogli pokrenuti i pozitivne stvari u Rukometnom savezu BiH, koji već duže vrijeme ima velike finansijske i organizacijske probleme.

- Ako naš plasman na Euro ne bi pokrenuo neke stvari, ne znam šta bi. Mi ćemo dati sve od sebe da u tome uspijemo - ističe Prce.

Nikola je i novu sezonu, petu zaredom, član poljskog Azotija, kluba u kojem se najduže zadržao od odlaska u inozemstvo.

- Za sada sve ide odlično. Dijelim minutažu s drugim lijevim bekom, više igram za ekipu nego što šutiram. Dobro smo ušli u sezonu, postigli smo pobjede u prvih šest kola, ali nas prava iskušenja tek očekuju - dodaje Prce, kojem je Azoti već 16. klub u karijeri.

Šumanov spisak

Na spisku selektora Šumana su sljedeći igrači: GOLMANI: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Edin Tatar, Petar Jokanović, Adi Ahmetović.

BEKOVI: Ivan Karačić, Mirsad Terzić, Marko Tarabochia, Marin Vegar, Nikola Prce, Dejan Malinović, Marko Panić, Kosta Savić, Vladan Lončar, Mario Pavlak, Mateo Rodin, Igor Mandić, Josip Perić, Mirko Herceg.

KRILA: Faruk Vražalić, Srđan Predragović, Tomislav Nuić, Ibrahim Haseljić, Vedran Delić. PIVOTI: Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Elmir Građan, Vladimir Vranješ.

24

selekcije nastupit će na EP-u 2020, a za sada su sigurni učesnici aktuelni prvak Španije te domaćini Austrija, Švedska  i Norveška


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.