BICIKLIZAM

Mnogo odricanja je potrebno za uspjeh

Već devet godina nastupa za ekipu Jedinstva

A.TABAK

22.10.2018

Zeničanin Vedad Karić prvak je Bosne i Hercegovine u cestovnom biciklizmu, vožnji na hronometar. Bio je i najbolji u XC maratonu.

- Također, osvajač sam Premijer lige BiH u generalnom poretku. Potom sam osvojio i titulu državnog prvaka u brdskoj, odnosno drum vožnji - kaže Karić.

Za tuzlansko Jedinstvo nastupa već devet godina. Našu zemlju predstavlja i na međunarodnim takmičenjima. Za Jedinstvo se odlučio zato što u Zenici nije bilo uvjeta za nastupe na jačim utrkama.

- U to vrijeme Jedinstvo je bilo primamljiva ekipa i nudili su ono što drugi klubovi nisu imali, tako da sam prešao kod njih.

Imao sam finu ekipu, bili smo dobra klapa koja je nastupala na mnoštvo utrka - kaže Karić, koji je bilježio i nastupe na takmičenjima u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Albaniji, Sloveniji, Italiji...

- Bilo je tu mnogo takmičenja. Prve godine u Jedinstvu nastupio sam na Mediteranskim igrama u Peskari. Na utrkama u Zadru sam osvojio drugo i treće mjesto - kaže Vedad.

Svaki sport zahtijeva određena odricanja, pa ni biciklizam nije izuzetak.

- Da biste se bavili biciklizmom, potrebno se odreći mnogih stvari. Treninzi su dugački, za neki duži trening treba nekih pet do sedam sati provesti na biciklu. To nije jednostavna stvar. Pripremni dio je težak i zahtjevan.

Kada traju pripreme za takmičarske dane, onda se mora trenirati dva do četiri sata - rekao je Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.