KVALIFIKACIJE

Rukometaši BiH imaju šansu da se prvi put plasiraju na Evropsko prvenstvo

Nikola Prce naveo je da je prva utakmica protiv Bjelorusije važnija

Arhiv

Avaz Sport

22.10.2018

Iako je pred nama težak zadatak u susretu protiv Bjelorusije i Češke, zbog novog sistema takmičenja koji predviđa 24 umjesto 16 selekcija, mislim da imamo veliku šansu da se prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo, a glavni cilj nam je osvajanje što većeg broja bodova, poručio je uoči prve utakmice za kvalifikacije Bilal Šuman, selektor bh. rukometne reprezentacije, javljaju agencije. 

- Vrlo je malo vremena da bi se pravile velike stvari, ali danas u Tuzlu dolaze svi igrači koji se zbog obaveza u klubovima ranije nisu mogli priključiti. Što se tiče igrača, Vladimir Vranješ ima suspenziju od dvije utakmice, Igor Mandić koji je trebao doći, povrijedio je meniskus, a Terzić ima problema sa zglobom, ali se nadamo da će biti spreman u četvrtak - rekao je Šuman.  

Bh. reprezentativci sutra putuju u Minsk, gdje će u četvrtak igrati utakmicu, a zatim se vraćaju u BiH, gdje u Tuzli, u subotu, 27. oktobra, dočekuju selekciju Češke.  

- Radi se o kvalitetnim reprezentacijama koje igraju brz i jak rukomet. Češka je napravila ogromno iznenađenje na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, osvojivši šesto mjesto i pobijedivši Dansku. Protiv Bjelorusije ćemo, također, imati težak zadatak jer se radi o fizički jakoj i veoma visokoj ekipi s mnogo bekova i šutera, odnosno ekipom koja trči mnogo. Mi se okrećemo sami sebi i mislim da smo našli bazu u odbrani koja pokazuje iz utakmice u utakmicu da to izgleda dobro, gdje želimo sa brzom tranzicijom kontre i polukontre davati lagane golove - izjavio je Šuman.  

Kapiten bh. reprezentacije Nikola Prce naveo je da je prva utakmica protiv Bjelorusije važnija u smislu sagledavanja trenutne igre naših igrača.  

- Teško će biti sigurno, pogotovo prva utakmica u Bjelorusiji u gostima. Mislim da smo posljednje dvije utakmice s njima igrali neriješeno. Radi se o ekipi koja nije mnogo bolja od nas, ali prednost domaćeg terena mogla bi im dati vrstu favorita nad nama. Zašto ne probati iznenaditi Bjeloruse, ako se snađemo da neke stvari dobro odradimo i pripremimo se i mislim da imamo šanse s njima igrati. Nisu neka atraktivna i super reprezentacija, ali u posljednje dvije-tri godine su na evropskim i svjetskim prvenstvima i imaju dobru bazu. Mislim da će biti teško s njima igrati, ali može se, a kada dođe vrijeme za Čehe, tada ćemo o njima govoriti, jer nam je prva utakmica vrlo bitna i mislim da ćemo poslije nje mnogo više znati gdje smo i šta smo. Druga utakmica s Češkom će biti teška. Česi su pokazali dosta toga i napravili su nekoliko dobrih rezultata, imaju nekoliko odličnih pojedinaca - smatra Prce.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.