MOTO GP On se petom titulom prvaka izjednačio s Australcem Mikom Duhanom

Mark Markez prije osvajanja titule svjetskog prvaka vozio na kultnoj cesti u Japanu

Bio prvak u klasama 125cc (2010. ) i Moto2 (2012.)

Avaz Sport
22.10.2018 18:02

Foto: Agencije

Prije utrke za Veliku nagradu Japana, na kojoj je u nedjelju zapečatio svoju petu titulu svjetskog MotoGP prvaka, Španac Mark Markez (Marc Marquez) je imao priliku da se oproba na čuvenoj cesti Hakone Turnpike.  

Hakone Turnpike je popularna obilazna cesta, nekih 90 minuta južno od Tokija, poznata i kao „japanski Nürburgring“. Vijugava planinska cesta ima kultni status kod ljubitelja auto-moto sportova u Japanu, a na njoj je snimljeno mnogo filmova o temi japanske kulture driftanja. 

Markez je iskoristio priliku da se na Honda RC213V motociklu provoza ovom cestom, koja se proteže duž obronaka vulkana Hakone.

Njegova vožnja bila je svojevrstan vremeplov kroz historiju autoindustrije Zemlje izlazećeg sunca, jer je na svom putu nailazio na poznata japanska vozila iz različitih razdoblja, kao što su dostavni motocikl, tradicionalni japanski kamion, ulični motocikli iz osamdesetih i devedesetih te automobil za drift. 

Na utrci za Veliku nagradu Japana na stazi Motegi vozač Repsol Honde je zapečatio petu titulu MotoGP Svjetskog prvenstva u šest godina, koliko je proveo u najelitnijoj klasi motociklističkih utrka. 

On se petom titulom prvaka izjednačio s Australcem Mikom Duhanom (Mickom Doohanom) u poretku najuspješnijih MotoGP vozača svih vremena. Legendarni Italijan Valentino Rosi (Valentino Rossi) ima sedam titula, a Đakomo Agostini (Giacomo Agostini) je rekorder sa osam. 

S obzirom na to da Markez ima tek 25 godina i pred njim je još mnogo godina utrkivanja, sasvim je realno očekivati da bi mogao postati najveći svih vremena.  

Ovo je njegova ukupno sedma svjetska titula u karijeri, nakon što je bio prvak u klasama 125cc (2010.) i Moto2 (2012.).

NA VRH