RUKOMET

Česi padaju u punom Mejdanu!

Sponzorisani tekst

27.10.2018

U Minsku je zavladao muk. Nikola Prce je sa sedam metara iskusno, kapitenski, pogodio za veliku pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Bjelorusijom (30:29) i tako šokirao favorizirane domaćine.

Zaboravljeni od mnogih, "Zmajevi" su još jednom pokazali da su najbolji kad se najmanje očekuje i zbog toga ne preostaje ništa nego da večeras Mejdan bude ispunjen do posljednjeg mjesta. Da bude vjetar u krila izabranicima Bilala Šumana protiv neugodne Češke u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Odlični Perić

Iscrpljeni od puta, bh. rukometaši jučer su odmah po dolasku u Tuzlu otišli na odmor. Prijeko će im trebati kako bi što svježiji u grotlu Mejdana odigrali još jedan vrhunski meč. Selektor Šuman svjestan je prilike u kojoj se nalazi njegov tim pa ništa nije prepuštao slučaju.

- Kad stignemo u Tuzlu, idu sad svi na spavanje, da se odmaraju, da dođu sebi, doktor će imati mnogo posla - objasnio je Šuman te se osvrnuo na meč u Bjelorusiji:

- Nije se kolega iz Bjelorusije nadao toj našoj igri sedam protiv šest i to je bila naša prevaga. Sa Perićem smo dobili na brzini, odradio je svoj zadatak za ocjenu deset. Ali, ne samo on, jer su svi bili sjajni i ponosan sam na njih. Od 16 igrača, 15 ih je igralo u ovom meču i to je ono što me posebno raduje. Ranije smo ovakve mečeve gubili, sad smo se vratili u gostima sa minus pet i slavili.

Znali smo da prospemo plus pet i da izgubimo, ali da se vratimo i pobijedimo na takav način, ne sjećam se kad je tako bilo. Ekipa je pokazala karakter, pokazala je da ima srce - rekao je Šuman.

Čvrsto na zemlji

Pred "Zmajevima" je novi težak izazov. Prema kladionici MOZZART naši rukometaši važe za velike favorite u večerašnjem meču. Česi možda ne spadaju u red poznatih rukometnih nacija, ali nakon pobjede nad Finskom (31:27), sigurno će i u Tuzli loviti puni plijen.

- Završeno je jedno poluvrijeme, okrećemo se drugom, da završimo ovaj posao kako treba, to bi bilo sjajno. Sa dvije pobjede bili bismo na korak od plasmana na Euro. Bilo bi fantastično za nas kad bismo to završili na pravi način. Igramo kod kuće, u paklenoj atmosferi, nikome neće biti lako, ni nama, a ni Česima. Najvažnije je da se glave ohlade, da igrači dođu sebi - objasnio je selektor "Zmajeva".

Faruk Vražalić odigrao je u Minsku dobru partiju, a to se od njega očekuje i večeras u Tuzli.

- Sada je najbitnije da ostanemo čvrsto na zemlji i da u punom Mejdanu, uz podršku sjajne publike, dođemo do još dva boda protiv Češke. Bilo bi to fenomenalno otvorenje kvalifikacija - istaknuo je Vražalić.

Sudeći prema posljednjim informacijama koje su stigle od organizatora večerašnjeg spektakla, Mejdan će biti pun. Ne treba ni podsjećati kakva atmosfera vlada u tuzlanskom hramu sporta, a to bi na svojoj koži najbolje trebali osjetiti upravo češki rukometaši!

BiH (20 sati) Češka

TUZLA. Velika dvorana Mejdan. Kapacitet: 6.000. Sudije: Zigmars Sondors, Renars Licis (Latvija). Delegat: Ajberk Dilmen (Turska).

BOSNA I HERCEGOVINA: Nuić, Prce, Karačić, Grahovac, Herceg, Malinović, Terzić, Panić, S. Burić, Perić, Predragović, Vegar, B. Burić, Tarabochia, Toromanović, Vražalić. Selektor: Bilal Šuman.

ČEŠKA: Babek, Kasparek, Hrstka, Mubenzem, Becvar, Zeman, Petrovski, Cip, Skvaril, Vanco, Galija, Horak, Jurka, Klima, Mrkva, Solak. Selektori: Jan Filip i Danijel Kubeš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.